VHM Machinery: Pionier van de toekomst

De historie van VHM Machinery in Ens gaat weliswaar nog geen 75 jaar terug, zoals de geschiedenis van de Noordoostpolder. Maar wel degelijk gedreven door pioniersbloed, stormt de machinefabrikant de toekomst tegemoet.

Zo’n 75 jaar geleden waren het de polderpioniers die hun schop in de polderklei zetten om het gebied bewoonbaar en landbouwklaar te maken om er vervolgens als eerste pioniers ook te gaan wonen en werken. Nu, al die jaren later is het een kleinzoon van deze generatie, machinebouwer Rik van Hees, die voet aan land zet van de (agro/food)wereld.

Dat doet hij al lang niet meer alleen en vanuit de kleine werkplaats op de ouderlijke boerderij, maar in een modern fabrieks-pand aan het Oogstveld in Ens en samen met inmiddels al 25 medewerkers. In de laatste jaren zijn er steeds meer onderdelen van het productieproces van de machines in eigen huis gehaald, waardoor VHM steeds minder afhankelijk is geworden van toeleveranciers. Dit insourcen kost natuurlijk ruimte en met het oog op nog verdere uitbreiding zijn de plannen voor een nieuw te bouwen fabriekshal ook al in een vergevorderd stadium. 

VHM Machinery bouwt complete machines voor de agrosector en aanverwante verwerkende industrie. Daarbij worden zowel de machinedelen zelf als de elektronische besturingssystemen door VHM zelf geproduceerd. In de loop der jaren heeft Van Hees zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van los- en vulmachines voor kuubskisten en bigbags, waarin agrarische producten worden opgeslagen en bewaard. Hiermee maakt VHM een belangrijk onderdeel uit van de voedselketen, waarin de klanten van VHM veeleisend zijn, vooral als het gaat over de kwaliteitsbewaking van hun product. 

Het ontwerpen, bouwen en installeren van een machine of systeem is vaak maatwerk en dit proces komt vaak tot stand in nauw contact met de klant. Zo is ook een mooie samenwerking tot stand gekomen met een ander prachtig polderbedrijf: Waterman Onions in Emmeloord. 

De opvallende oranje VHM-machines gaan inmiddels ook de hele wereld rond. Zowel in Europa als in Canada en de Verenigde Staten, maar ook down under in Nieuw-Zeeland. VHM kleurt de wereld oranje! 

www.vhm-machinery.nl