Relatief rustige jaarwisseling op Urk

Urk - De jaarwisseling op Urk is relatief rustig verlopen. Dat twittert burgemeester Cees van den Bos. Wel gingen twee auto's in vlammen op en werd de brandweerlieden gehinderd toen zij een autobrand wilden gaan blussen.

Op oudejaarsavond, rond 20:00 uur, woedde op de Waaiershoek een autobrand. De brandweer bluste het voertuig en kon snel weer inpakken. De politie vermoedt brandstichting, maar er was tot dusver weinig aan de hand.

Later op de avond stond de rotonde van De Akkers in brand. Uit een filmpje op Twitter blijkt dat een auto met een behoorlijke snelheid inreed op de lichtmast midden op de rotonde, waarna jongeren de auto in brand staken. De brandweer werd gebeld en kwam ter plaatse. Echter was de sfeer op straat grimmig.

Zwaar vuurwerk

Een groep jongeren had zich verzameld bij de rotonde en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De brandweer besloot de auto te laten branden en ging voor eigen veiligheid retour kazerne. 'Laat de hulpverleners met rust!', schreven de Urker brandweerlieden op Facebook.

De genoemde rotonde en het daarnaast gelegen Wilhelminapark zijn al wekenlang een verzamelplek voor overlastgevende jongeren. Van rellen was met de jaarwisseling echter geen sprake. De politie liet zich niet tot nauwelijks zien. Volgens de gemeente zijn er met oud en nieuw op Urk geen aanhoudingen verricht. 

De gemeente Urk spoorde jongeren aan om mee te doen aan digitale activiteiten, waarbij leuke prijzen te winnen waren. Wellicht heeft die aanpak en een oproep van de predikanten uit het dorp om vooral binnen te blijven bijgedragen aan de rustige jaarwisseling in het dorp.