POLDERHEMEL | Juno en Insight verlengd

Op advies van een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA besloten om de planetaire missies Juno en Insight te verlengen.

Aflevering 1312
13 – 20 JANUARI
 

Juno

De Juno-missie naar Jupiter heeft nu tot uiterlijk september 2025 de tijd om de zeer complexe dynamische atmosfeer van Jupiter verder te onderzoeken en daarnaast ook de ringen en grote manen van Jupiter te bestuderen. Ook het magnetisch veld van Jupiter wordt aan een nauwgezet onderzoek onderworpen.
Insight
 
De Insight-missie naar Mars wordt met twee jaren verlengd, tot in december 2022. Met Insight hoopt men meer te weten te komen over het inwendige en de korst van Mars middels het registreren van bevingen op Mars. Tevens wordt het weer op Mars aan een onderzoek onderworpen. Beide besproken missies zijn tot nu toe succesvol en zijn daarom verlengd.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 16 januari)
Zon op: 08.40 uur; onder 16.54 uur.
Maan op: 10.49 uur; onder 20.45 uur.
 
MAAN – Vandaag (13 januari) was het om 06.00 uur Nieuwe Maan. Na vandaag verschijnt de maan weer aan de avondhemel in het zuidwesten. Het komt deze periode net niet tot Eerste Kwartier.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus zijn niet meer waar te nemen. Ze gaan verloren in de avondschemering. Wel kan een poging worden gewaagd Mercurius te zien, zeer laag in het zuidwesten. Hij gaat rond 18.15 uur onder. Mars wordt tijdens het donker worden hoog in het zuidoosten zichtbaar in sterrenbeeld Ram. De helderheid neemt verder af. De helderheid is nu te vergelijken met die van heldere sterren. De afstand tot de aarde is inmiddels groot: 156 miljoen kilometer. In de loop van de avond (rond 19.00 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Rond 07.46 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het zuidoosten. Ze is nog maar heel kort zichtbaar, voordat de zon opkomt.
 
René P. Elings, tel. 0527-699142