Vrijspraak voor Urker die bij rellen in ME-fuik fietste

Lelystad/Urk – Een 19-jarige Urker, die betrokken zou zijn geweest bij de rellen op Urk op Sinterklaasavond, is woensdag vrijgesproken door de politierechter in Lelystad.

Volgens de officier van justitie was de jongen willens en wetens aanwezig rond het Wilhelminapark, De Akker en De Damlaan, waar op dat moment een noodverbod gold en iedereen weg moest. Zij eiste daarom 400 euro boete tegen hem. 'Hij moet hebben geweten dat hij daar niet mocht zijn door alle media-aandacht rond de rellen en doordat er rond 23.35 uur vanaf een ME-bus werd omgeroepen dat iedereen het gebied moest verlaten’, zei zij daarover.

Van geen kwaad bewust


Maar de Urker stelde ter zitting dat hij dat nooit heeft meegekregen en zich die avond dus van geen kwaad bewust was. Hij was op bezoek bij een vriendin, ging daarna naar een vriend en fietste vervolgens rond 23.45 uur richting huis met een andere vriend.

‘Onderweg zagen we dat er vuurwerk werd afgestoken op de beruchte rotonde bij het Wilhelminapark. We bleven op een afstand even kijken en reden daarna door.’ Tot hij opeens in een linie van de Mobiele Eenheid terechtkwam. ‘Ik werd meteen van mijn fiets getrokken. Meerdere ME’ers werkten me tegen de grond, sloegen op me in met knuppels en trokken mijn capuchon over mijn hoofd.’

Tand

Door het geweld verloor de jongen naar eigen zeggen een tand en loopt hij nu nog tegen torenhoge tandartsrekeningen aan om die tand te herstellen. Hij had na die aanhouding ook pijn aan zijn armen en schouders. ‘Ik vind het behoorlijk schokkend wat hier is gebeurd’, zei zijn advocaat daarover. 

‘Er is op een filmpje van omstanders te zien hoe heftig het eraan toeging en je kunt op die opnames horen hoe geschokt de filmers ook zijn.’ De officier zei daarover dat hij via de politie een klacht kan indienen over de werkwijze van de ME’ers. 

De advocaat vindt dat er geen bewijs is dat zijn cliënt zich bewust niet heeft gehouden aan het gebiedsverbod en vroeg om vrijspraak. De rechter was het daarmee eens en sprak hem daarom vrij.