Sneeuw op komst in groot deel van Nederland

Emmeloord - Voor winterliefhebbers is het dit weekend eindelijk zo ver. Voor het eerst sinds 22 januari 2019 kan er een laag sneeuw vallen in een groot deel van Nederland. De sneeuw is van tijdelijke aard, want zondag komt de dooi er alweer in.

Het winterse weer van dit weekend luiden we vandaag in met enkele buitjes. Dit kunnen winterse buien zijn met kans op (natte) sneeuw en lokaal is kans op gladheid. Verder naar het zuiden is het overwegend droog, maar ook daar kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte wegen.
 
Zaterdag wordt het, na een koude ochtend met regionaal vorst, ’s middags niet warmer dan 1 à 2 graden. Vanwege de stevige wind voelt het aan als -5 graden. Als je naar buiten gaat is het dan ook fijn om lekker warm aangekleed te zijn.
 
Sneeuw

In de loop van de middag en in de avond duikt het kwik net onder nul. Tegelijkertijd breidt een neerslaggebied zich vanuit het westen over het land uit en dat betekent sneeuw! Het kan wel lang duren voordat de neerslag het oosten bereikt, mogelijk pas aan het begin van de nacht. Bovendien neemt de neerslagintensiteit geleidelijk af.
 
De kans op een sneeuwdek van meer dan 3 centimeter is in het westen nu 60%. De kans is 90% dat de sneeuw blijft liggen. In het oosten is 30% kans op meer dan 3 centimeter. In het meest waarschijnlijke scenario valt in grote delen van het land 1-3 cm sneeuw. Regionaal valt 3-5 centimeter en dan vooral in het zuidwesten en zuiden.
 
Na het weekend is het voorlopig gedaan met de winter. Mogelijk wordt het in de loop van de week weer 10 graden. Bovendien staat veel regen op het programma.

bron: weeronline.nl