Nieuwe generatie Schaap aan ‘t roer

Marknesse – Het gelukkigst is bakker Hendrik Schaap (59) als hij zijn bakkersbroek aan heeft. Zo begon hij zo’n 29 jaar geleden zijn ondernemersavontuur, toen hij Bakkerij Glastra-Harzevoort overnam in de Lange Nering.

In al die jaren groeide zijn bedrijf uit tot een grote, centrale bakkerij in Marknesse met vier winkels en dertig man personeel. Nu is het tijd om het roer over te dragen aan zijn zonen.

‘Niet direct hoor’, zegt Hendrik er meteen bij. Onder professionele begeleiding wordt het familiebedrijf in de komende jaren in handen gegeven aan zijn zonen Erik-Jan (25) en Bouke (22) Schaap. De eerste belangrijke stappen daarvoor zijn inmiddels gezet. Schaap senior en zijn vrouw Lida (62) gaan daarna genieten van een welverdiend pensioen.

Want het bakkersvak is niet zomaar een vak. Het betekent vroeg opstaan, lange dagen maken en vergt een sterke fysieke gesteldheid. ‘Het blijft een ambacht, hè? Heel veel handelingen in de bakkerij worden nog met de hand gedaan.’

Van Lange Nering naar Marknesse

In 1992 was het nog één bakkerij met winkel in de Lange Nering. ‘We deden daar alles. Het pand zag er niet zo uit, maar was enorm met ook een grote kelder eronder.’ Na een paar jaar kwam er een winkel in Marknesse bij aan de Breestraat.

‘Wij bakken naast brood voor de winkelverkoop ook voor winkels, zorginstellingen en horeca in onder meer de Kop van Overijssel. Vanuit Marknesse is dat afzetgebied veel beter te bedienen.’

Uiteindelijk kwam er nog een winkel in de Europalaan in Emmeloord bij en eentje in Vollenhove. De bakkerij verhuisde naar de Scharnier in Marknesse, waar een moderne productielocatie is opgebouwd. En dan werden de afgelopen jaren nog drie van de vier winkels compleet opgeknapt en uitgebreid met horeca.

Nee, de familie Schaap heeft niet stilgezeten. Erik-Jan: ‘We bakken tegenwoordig naast het banket zo’n zestig tot zeventig broodsoorten per dag. Van hele wereldse broden, zoals Italiaanse bollen of Kaiserbroodjes tot bijvoorbeeld ons eigen Polder Puur brood. Daarnaast hebben we een uitgebreid assortiment gebak, koeken en streekspecialiteiten.’

Paplepel

Hij is zijn leven lang al betrokken bij het bedrijf van zijn ouders, maar sinds een jaar neemt hij samen met zijn broertje Bouke meer en meer taken over van zijn vader. ‘Dit vak is me er met de paplepel ingegoten en ik voelde me er wel klaar voor om hiermee aan de slag te gaan.’

Wat hem aantrok in de bakkerij? ‘Het is een ambachtelijke tak van sport, het is hier geen fabriek. En we maken unieke producten, zoals de Blokzijler Brok, en kunnen heel klantspecifiek werken. Als er speciale wensen zijn, kunnen we daar heel gemakkelijk in meebewegen.’

Overnameklaar

Onder professionele begeleiding wordt Brood- en banketbakkerij Schaap ‘overnameklaar’ gemaakt. Belangrijk vindt Hendrik, want hij wil de boel goed achterlaten. ‘Samen met mijn medewerkers en het vertrouwen van de klanten, hebben we hier een succes van weten te maken. Dat was echt teamwork en daar ben ik trots op.’

Dus trekt hij niet zomaar de deuren achter zich dicht. Nee, hij zorgt dat zijn ‘bakkersgeluk’ er nog een tijdje in voortleeft.