Bedrijf van ‘opschepper’ Sjef van Hees overgenomen

Ens - Onder de polderboeren is Sjef van Hees uit Ens een bekend gezicht, met zijn pet op en tabak bij de hand heeft hij in zijn Landrover heel heel wat kilometers afgelegd over de polderwegen om zijn opschepmachines rond te brengen.

Met deze opschepmachine kan de boer zijn schuur vol uien of aardappels leegscheppen om op de vrachtwagen te laden en producten af te leveren. Op 6 november 1989 voerde Sjef zijn eerste schepklus uit aan de Neushoornweg in Kraggenburg. Even daarvoor had hij vier opschepmachines overgenomen. Al gauw mocht hij op heel wat meer adressen aan de slag en in 32 jaar tijd heeft Sjef een vaste en trouwe klantenkring opgebouwd. Het machinepark bestaat inmiddels uit twaalf opschepmachines.

Toewijding

Een opschepper is Van Hees zelf overigens helemaal niet; zijn motto “nee is geen optie” heeft hij in al die jaren steevast uitgedragen en waargemaakt. Dat betekent: altijd de telefoon bij de hand, continue stand-by om machines te transporteren en in gebruik te stellen en bereikbaar zijn voor technische vragen en storingen. Dat vergt enorme toewijding en betrokkenheid bij zijn klanten, die altijd op de eerste plek hebben gestaan.

Maar met zijn 67e verjaardag in het vooruitzicht, ontstond voor Van Hees ook de wens om andere dingen op de eerste plek te kunnen zetten. Hij kwam op een heel prettige manier in contact met Martin Schoot Uiterkamp, die inmiddels in een aantal jaren een mooi loonbedrijf heeft opgebouwd in Biddinghuizen. Ook opscheppen maakt al onderdeel uit van zijn dienstverlening.

Schepwerk

In 2009 kocht Martin zijn eerste schepmachine en een tweede en derde machine werden een jaar later al aangeschaft. Tot op heden verhuurt hij de vijf opscheppers in zijn machinepark vooral mét bemanning, maar met de nieuwe uitbreiding behoort ook losse verhuur van opschepmachines tot de mogelijkheden. Het schepwerk is behoorlijk seizoensgebonden. In de zomerperiode is Schoot Uiterkamp veel op pad met één van zijn strobalenpersen. De grote vierkante en ronde balen die in de zomer bijvoorbeeld op Schokland liggen, zijn door Martin Schoot Uiterkamp zorgvuldig geperst.

Een jonge ondernemer met dezelfde mentaliteit als Van Hees. Al snel bleek er een zakelijke klik te zijn, die tot overeenstemming over de overname van Hees Opschepbedrijf heeft geleid. Dat betekent dat er voor de klanten feitelijk niet zoveel verandert. Martin draagt alleen een hoed in plaats van een pet, en hij rijdt niet in een Landrover maar in een grote Chevrolet pick-up. Van Hees blijft voorlopig nog werkzaamheden voor Schoot Uiterkamp verrichten.

Gelet op de huidige omstandigheden in verband met Covid-19 is het niet mogelijk geweest om samen met klanten een feestelijke tint te geven aan deze overname. Wel hebben Sjef en zijn vrouw Mariëtte samen met Martin, zijn vrouw Marlies en zoon Rik (2 jaar oud) het glas geheven op deze mooie gelegenheid. Daarbij schudden de kranen van de opschepmachines elkaar symbolisch ‘de vork’.