Speurtocht en poffertjes op Schokland

Schokland – Een wereldwijde pandemie met twee lockdowns; nee voor horeca-ondernemer Dennis Goossens van Het Wapen van Ens en Restaurant Schokland is het zakelijk niet zo’n goed jaar. Maar dat tempert zijn horecahart allerminst.

Goossens verzint van alles voor toch nog wat leven in de brouwerij. Zoals een leuke speurtocht voor kinderen bij Schokland en een verkoopwagen met poffertjes en winterse versnaperingen voor wandelaars. Vier jaar geleden nam hij Restaurant Schokland over. ‘We deden er al veel catering en toen de vorige uitbater stopte, leek het mij geweldig om over te nemen.’ Goossens en zijn team mochten een jaar proefdraaien en waren al snel verkocht. ‘Het was geweldig. Met al die wandelaars, fietsers en museumbezoekers. In het seizoen was het terras iedere dag te klein.’

En ook als feestlocatie werd de unieke plek op het werelderfgoed al gauw populair. ‘Toen wij het uiteindelijk definitief mochten gaan doen, hebben we de hele zaak gestript en opnieuw opgebouwd. Ik zette hier een hele goeie kok neer en de beste gastvrouw van de wereld: Shanna Buijsma. Het was een doorslaand succes.’

Annuleringen

Het jaar 2020 zou hun jaar worden. ‘Er waren heel veel feesten en partijen geboekt, we hadden er zin in.’ Maar door corona werd dat allemaal heel anders. ‘Plots regende het annuleringen. Dat was natuurlijk ontzettend jammer.’

Maar liet horecaman Goossens zich daardoor uit het veld slaan? Nee. ‘Daarvoor heb ik een te leuk bedrijf met te leuke medewerkers. En al die feestjes die nu werden geannuleerd, zouden we over een jaar wel weer krijgen.’

Dus werd Het Wapen van Ens opgeknapt tijdens de eerste lockdown. Daarna ging de boel weer open. ‘De zomer van 2020 was de beste zomer die we zakelijk ooit hadden gehad. Iedereen ging in eigen land op vakantie, we hadden ontzettend veel gasten.’

Spareribs en sticky chicken

Maar toen kwam die tweede lockdown in oktober. ‘Die kwam hard aan. We hadden ook geen enkel perspectief. Niemand wist hoe lang het zou duren.’ Goossens besloot vanuit Het Wapen van Ens spareribs te gaan bezorgen door de hele polder. Later kwamen daar de sticky chicken Licor43 wings bij.

En ook in Restaurant Schokland zat hij niet stil. ‘Ik zag hier steeds veel wandelaars in het weekend en dacht: daar moeten we toch iets voor kunnen doen.’ Goossens zette een verkoopwagentje neer en verkoopt van daaruit nu al een tijdje poffertjes, snert, glühwein en een broodje worst. ‘Ze kunnen ook bij ons naar het toilet, dat wordt erg gewaardeerd.’

Kinderspeurtocht

En voor de kinderen ontwikkelde de horeca-ondernemer een kinderspeurtocht van 4,5 kilometer waarbij kinderen op zoek gaan naar Wollie de mammoet, de mascotte van het museum. Voor een paar euro kopen klanten een tasje met wat lekkers te eten en drinken, een cadeautje, de instructies en een kortingsbon voor de poffertjes uit zijn kraam.

‘We zijn ook nog bezig met een wandelarrangement in samenwerking met het museum. Daarbij krijgen wandelaars een lunch mee voor onderweg, maar dat komt nog.’

www.restaurantschokland.nl