Obstipatie in Pfizerpriklijn Emmeloord

Emmeloord - Ouderen die vrijdagochtend een coronavaccinatie kwamen halen bij het Dokter Jansencentrum in Emmeloord stonden soms langer dan een uur in de rij. ‘Ik ben gewoon van slag’, zegt Anita Elken uit Zwartsluis die met haar 85-jarige moeder uit Wolvega naar Emmeloord kwam.

‘We hebben een uur en een kwartier moeten wachten voordat we aan de beurt waren. We hadden geluk dat we de rollator meegenomen hadden. Van dat lange wachten in de kou word je pas ziek.’ De moeder van Anita kwam voor een Pfizervaccinatie.

In de rij ontstond ook enige ergernis omdat jongeren gewoon konden passeren en wel vlot een vaccinatie konden krijgen. Dit betrof echter een andere doelgroep die voor het AstraZenika vaccin kwam, legt Marjan Antoons, woordvoerster van de GGD uit. ‘Het betreft bijvoorbeeld zorgpersoneel.’

Dat deze rij vlotter doorliep heeft volgens haar te maken met het feit dat bij de ouderen ook de medicatielijst nog doorgenomen moet worden en ze een gezondheidsverklaring moeten overleggen. ‘Soms zijn dat lange lijsten en dat kost tijd.’ Een ander aspect dat voor obstipatie in de rij zorgt is de nazorg na de vaccinatie. ‘De mensen moeten daarna een kwartier wachten voor controle, maar de arts adviseert sommigen om een half uurtje te blijven. En dan raakt de wachtkamer aan de andere kant van de priklijn vol’, legt Antoons uit. 

Mensen komen te vroeg

De ervaring bij de GGD is ook dat veel mensen veel te vroeg aanwezig zijn voor de vaccinatie. ‘Als we om 9.00 uur open gaan staan de eersten om 8.15 al voor de deur. Dan loop je de hele ochtend achter. Het is belangrijk dat de mensen niet te vroeg komen. Een kwartier voor de afspraak is het beste.’

En dan is er nog een factor die voor vertraging zorgt en dat is de kleding van de mensen die voor een prik komen. ‘Het is nu koud, maar het helpt wel als mensen gemakkelijke kleding aandoen, zodat er sneller een vaccinatie gezet kan worden’, benadrukt Antoons. 

Krap plannen bekijken

Voor de vlotte doorstroom heeft de GGD ook de hulp van de mensen nodig, maar zegt Antoons, ‘we zullen ook zelf kijken wat er beter kan. Naar het krap plannen gaan we zeker kijken. Maar als mensen een afspraak hebben: Kom niet te vroeg’, benadrukt ze nogmaals.

Cees Walinga