Warmte zet aan tot vroege paddentrek 

Bant - Staatsbosbeheer is met spoed begonnen met het plaatsen van de paddenrasters bij het Kuinderbos.

Door het warme lenteweer en de langere dagen zijn padden en kikkers wakker geschrokken uit hun winterslaap. Deze week moeten de schermen staan om de padden bij het oversteken van de Hopweg en Schoterweg tegen te houden. ‘Vanwege de vorst in de grond kon dit ook niet eerder’, vertelt boswachter Harco Bergman.

‘Een geluk bij een ongeluk is dat er tussen 21.00 en 04.00 uur geen auto’s rijden vanwege de avondklok, hopelijk besparen we daarmee slachtoffers onder de voorhoede van het ‘amfibieënleger’ dat staat te trappelen van ongeduld om naar de voortplantingsgebieden op weg te gaan’, zegt Bergman.

Bij de klus worden de boswachters geholpen door een team van reclassering Nederland, mensen van Staatsbosbeheer en stagiaires van Helicon opleidingen. ‘We hopen op deze manier de klus in twee dagen te klaren.’ Normaal gesproken wordt een deel van het raster geplaatst door de groengroep, een stel jonge mannen met lichte beperkingen onder leiding van ‘s Heeren Loo, maar deze inzet is vanwege corona niet mogelijk.

Geen schoolkinderen

Door corona is het dit jaar ook niet mogelijk dat schoolkinderen helpen bij het overzetten van de amfibieën. Vrijwilligers worden ingezet om dit te doen. De paddentrek duurt tot uiterlijk half april. Bergman meldt dagelijks het aantal overzettingen op zijn twitteraccount @boswachterharco