Biotuintje: moestuin zonder gedoe

Emmeloord – Zin in een moestuintje, maar dan zonder al te veel gedoe? Het Biotuintje uit Emmeloord biedt uitkomst. Handig online te bestellen en helemaal compleet met biologische zaden, kweekbakjes, moestuinbak in verschillende maten, potgrond en teeltplanner.

‘Leuk en leerzaam’, zeggen de studentenondernemers van ROC Friese Poort, die achter dit bedrijf zitten. Ze zijn met vijf man sterk, Julian Velthausz (22) en Sjors Scheepsma (18) uit Emmeloord, Sanne Baaiman (19) uit Espel, Lot Heite (18) uit Sint Jansklooster en Max Maarssen (19) uit Spanga. Voor hun studies Vakman Ondernemer en Ondernemer/Retail op het ROC moeten ze in dit laatste schooljaar een eigen bedrijf uit de grond stampen.

Sushi-workshops

‘We dachten aan sushi-workshops of een pizza-ovenverhuur. Maar in deze coronatijd leek ons dat toch niet zo handig’, legt Sanne uit. Max komt uit een tuindersfamilie en zag zijn moeder en zus helemaal losgaan op hun eigen moestuin. ‘Dat leek me wel een leuk idee’, zegt hij.

‘Coronaproof, leuk om te doen, lekker buiten en ook nog eens leerzaam voor jonge kinderen’, voegt Lot toe. Natuurlijk, er zijn al wel moestuinaanbieders op de markt. Maar Het Biotuintje biedt een complete tuin met alles erop en eraan. ‘Dus met alles wat je nodig hebt om een moestuin te maken. Dat is een stuk voordeliger’, vertelt Julian.

Uitklapbare moestuinbak

Bij de bestelling zit ook een moestuinbak van duurzaam hout in een formaat naar keuze. Klanten kunnen kiezen uit 60 bij 60 centimeter, 1 bij 1 meter en 10 bij 30 centimeter voor bijvoorbeeld op het aanrecht. Sjors: ‘De grote bakken zijn uitklapbaar, dus heel handig in elkaar te zetten. Je hebt er geen gereedschap voor nodig. Het worteldoek zit daar ook al in gemonteerd.’

Kortom, je kunt meteen aan de slag. Het Biotuintje is als compleet pakket verkrijgbaar in de thema’s kruiden, groente, bloemen en party. Maar alle onderdelen zijn ook los verkrijgbaar. En met een kundige klantenservice op de achtergrond, kan de teelt bijna niet mislukken.

Zelf bezorgen

In een straal van 30 kilometer rondom Emmeloord, komen de ondernemers de bestellingen zelf bezorgen. Max: ‘Dat is wel zo leuk, zo houd je toch een beetje contact met je klanten.’ In januari ging het vijftal van start. Ze moesten een ondernemingsplan schrijven en investeerders vinden.

Sjors: ‘Het is heel leuk om op deze manier wat van het ondernemerschap te leren. We worden goed begeleid door onze docenten, die ons helpen in de communicatie met elkaar en met klanten, het omgaan met tegenslagen en marketingtechnieken.’ Al met al zijn ze er wekelijks zo’n 25 uur mee bezig.

Hun doelstelling: 120 verkopen voor het einde van het schooljaar. Als het nou lekker loopt, zetten ze Het Biotuintje daarna gewoon voort.

www.biotuintje.nl