Dani is terug aan het gamefront

Emmeloord - Dani Visser zat vorig seizoen in een flinke dip, maar de e-sporter is weer helemaal back on track. ‘Het plezier is terug en de prestaties zijn weer oké’, zegt de gamer, die hard op weg is om zich te plaatsen voor de Europese finaleronde van de FIFA 21 global series in juli.

‘Ik heb nog geen honderd procent zekerheid’, houdt de jonge Emmeloorder nog een kleine slag om de arm, maar de realiteit is dat hij op het punt staat zich voor de eerste keer in zijn gamecarrière op eigen kracht voor een internationaal toernooi te plaatsen. Dat wil zeggen: kwalificatie via een ingewikkelde en lange reeks voorronden. En in de eDivisie presteerde Visser (19) op de Xbox heel behoorlijk. Hij vormt met de Belg Gilles Bernard het duo AZ eSports. Het tweetal eindigde als zesde. Individueel ging het nog beter: de tweede plek, achter Ajax. ‘Maar dat boeit niet. Ik heb er verder niets aan.’ Het is wel tekenend voor de vorm van een herboren Dani Visser.

De oud-kampioen van de eDivisie koos na zijn havo-examen in 2019 voor een tussenjaar. Doel: nog beter worden en proberen internationaal aan de weg te timmeren. Het werd niet het jaar, waarop hij had gehoopt. ‘Voor mij was vorig seizoen het hoogste niveau niet haalbaar. Ik vond het spel niet meer leuk, verloor veel wedstrijden in de eDivisie. Veel wedstrijden eindigden in 0-0 of 1-0. De editie, FIFA 20, lag mij niet’, legt Visser uit. In overleg met Team Gullit koos hij toch voor nog een jaar fulltime gamen. Gelukkig maar. ‘Verdedigen is lastiger geworden en dat is in mijn voordeel, want verdedigen is mijn kwaliteit. Dit jaar gaat het weer heel goed.’

Weekend League

Ook zakelijk gezien heeft Dani Visser de rug in de wind. Niet dat hij schathemeltjerijk wordt van zijn activiteiten op YouTube en in de gamewereld, maar hij houdt er een leuk zakcentje aan over. ‘Ik kan er goed van sparen, dat is lekker meegenomen.’ Zijn wedstrijden voor de Weekend League worden gestreamd op het YouTube-kanaal van Red Bull en op datzelfde platform gaat zijn eigen account als een speer. De teller staat nu op 91.000 volgers; hij kreeg er tienduizenden bij dit jaar. ‘Het is leuk als ik straks 100K volgers heb, maar ik vind het belangrijker dat mijn video’s goed worden ontvangen. Veel comments zijn leuk om te lezen.’

De poldergamer heeft niet alleen oog voor de commerciële kant van zijn digitale activiteiten, hij maakt ook tijd vrij om aandacht te besteden aan maatschappelijk relevante zaken. Visser werkt mee aan de lessenreeks Level UP! voor basisschoolleerlingen over de voor- (goed voor concentratievermogen) en nadelen (kans op verslaving) van gamen. Hij probeert de leerlingen bij te brengen wat ‘verantwoord gamen’ is. En via Team Gullit is hij ambassadeur geworden van Villa Pardoes. Visser ondersteunt dit goede doel door via online activiteiten geld in te zamelen en ernstig zieke kinderen en hun ouders te vermaken.

Beste 64 gamers

Dani Visser heeft het plezier in het gamen teruggevonden na een minder jaar. ‘Ik oefen en speel veel meer. Het gaat nu stukken beter. Er plezier in hebben is zo belangrijk.’ Visser presteert weer naar zijn kwaliteiten. Hij staat op de drempel van kwalificatie voor het Europese eindtoernooi van FIFA 21, waar de beste 64 gamers van Europa aan meedoen. Visser eindigde onlangs in de derde kwalificatieronde in de top 4. Komend weekeinde kan hij zijn plaats tussen de elite veiligstellen. ‘Ben ik trots op. Het wordt de eerste keer, dat ik me op eigen kracht voor zo’n toernooi ga plaatsen. Leuk.’ Op dit moment is de Emmeloorder de nummer 17 van Europa en de tweede Nederlander op die ranglijst.

Het maakt de keuze voor volgend jaar voor Dani Visser wel moeilijk. Wat moet ie doen? Aan de studie gaan (hij zit te denken aan creative business) of er nog een ‘tussenjaar’ aan vastplakken? Zijn contract met Team Gullit loopt af, maar als de Emmeloorder wil, kan hij bijtekenen. Hij moet snel beslissen. ‘Ik vind het een lastige keuze. Een studie is te combineren met YouTube-werkzaamheden, maar niet met competitive FIFA. Het gaat dit jaar zó goed en ik heb het gevoel dat er nog veel potentie in zit. Dit is voor mij een unieke periode.’ En Dani Visser hoopt dit jaar weer op locatie te kunnen spelen. Alles bij elkaar opgeteld: wedden dat hij nog een jaar fulltime gaat gamen?

Harry de Ridder