Emelwerth zet zwaar in op jeugd

Emmeloord - Met een stabiel aantal leden van rond de 300 en een mooi sportpark kan het bestuur van tennisclub Emelwerth tevreden achterover leunen. Bert Prins verkiest een andere optie. De voorzitter kijkt vooruit en richt zijn pijlen op de jeugd. Zo’n 40 jeugdleden vindt hij een mooie ambitie.

Net als andere Flevolandse tennisverenigingen kreeg Emelwerth met een dalend aantal jeugdleden te maken. Vorig jaar kwam die trend tot stilstand, maar in de jaren ervoor liep het aantal jeugdleden in de provincie terug met 12 procent.

‘Een paar jaar geleden hadden we rond de 20 jeugdleden. Nu zijn het er nog maar een stuk of 10. Vol inzetten op de jonge tennisser is een keuze. Het bestuur van Emelwerth kijkt naar de langere termijn. Daarom hebben we een jeugdplan voor de komende jaren opgesteld, dat meteen in werking treedt. We willen zo snel mogelijk stappen maken’, zegt Prins, die het plan heeft opgesteld met medewerking van Gerrit de Raad van de technische commissie. Ook Dick Kramer droeg zijn steentje bij. Het bestuur van de tennisvereniging uit Emmeloord kreeg ondersteuning van een procesmanager van de KNLTB, de landelijke bond.

Het goede moment

De financiële paragraaf (Hoe gaan we alles betalen?) is nog niet klaar, maar Bert Prins heeft geen zin om daar op te wachten. Dat komt wel goed. Het weer heeft de komende week nog geen lenteachtige trekjes (het gaat zelfs weer vriezen), maar Prins weet: dit is het goede moment om van start te gaan. ‘Het voorjaar komt eraan, dit is voor onze sport het ideale moment om ons kersverse jeugdplan kracht bij te zetten.’ Belangrijke les van de bondsmanager op basis van ‘lessons learned’ bij andere clubs: de jonge tennisser moet minimaal twee keer per week aan de bak, het hele jaar rond. En op termijn moet hij of zij aan competities en toernooien meedoen.

Jaar rond

Het hele jaar rond. Dat betekent, dat de jongelingen tot 18 jaar (voor die doelgroep is het jeugdplan geschreven) in de herfst en de winter naar binnen moeten. Anders creëer je geen continuïteit. Dus is Emelwerth een samenwerkingsverband aangegaan met Jan Hofland, eigenaar en uitbater van de tennishal aan de Pilotenweg. Met voordeel- en flyeracties gaat Emelwerth de boer op. De club wil per se meer jeugd aantrekken en aan zich binden. De ouders wordt het gemakkelijk gemaakt door een all-inpakket: je betaalt een vast maandbedrag voor lidmaatschap en lessen, het hele jaar door. Lekker overzichtelijk.

Voldoende dekking

Eind deze maand is het eerste concrete resultaat van het jeugdplan zichtbaar. Via de scholierensport kunnen leerlingen van de basisschool met tennis kennismaken. De eerste stap van een plan, dat over meerdere jaren uitgesmeerd de polderjeugd aan het tennissen moet krijgen. ‘We moeten eerst massa creëren’, zegt Prins. ‘Het streefaantal van 40 is niet toevallig gekozen. Vergelijkbare clubs hebben ook dat aantal jeugdleden. Het is dus een realistische doelstelling. En met 40 jeugdleden heb je voldoende dekking om jeugdteams voor competities in te schrijven. De eerste twee jaar zetten we in op werving, daarna willen ze zo snel mogelijk jeugdteams samenstellen.’

Tenniscoach Nick de Zwart

De nieuwe aanwas gaat trainen onder leiding van tenniscoach Nick de Zwart, die ook het racketuurtje (Prins: ‘Dat zijn lesachtige, onderlinge wedstrijden’) zal begeleiden. De volgende stap is meedoen aan competities en toernooien. ‘Als ze hogerop willen, gaan ze vaak naar Lelystad’, weet Bert Prins. ‘De polder is te klein voor echte talenten. Uiteindelijk zal onze vereniging ook met anders clubs moeten samenwerken om talentjes tegen elkaar te laten spelen.’ Wie weet wat voor talenten Emelwerth nog meer aflevert, in navolging van de 12-jarige Ashley van Assen uit Emmeloord, die de beloftestatus van NOC*NSF heeft en in Zwolle het VWO combineert met tennistrainingen.

Info en aanmelden via ledenadministratie@emelwerth.nl

Harry de Ridder