GPS-dieven slaan vaakst toe in Flevoland

Creil - Hij stond wel even raar te kijken, toen hij afgelopen zomer werd gebeld door zijn buurman. 'Hebben ze bij jou ook GPS-systemen gestolen?' Agrariër Stef Meurs van VOF Meurs aan het Creilerpad haastte zich naar zijn trekkers op het erf. En inderdaad, de ontvangers van zijn GPS waren verdwenen. De schade: zo’n 2500 euro.

GPS-dieven zijn al een tijdje een groot probleem in de agrarische wereld, bevestigt de politie desgevraagd. En vooral boeren in Flevoland hebben er last van.

‘Landelijk gaat het om 336 GPS-diefstallen in de periode 1 april 2020 tot en met 21 januari 2021, waarvan er 95 geregistreerd zijn in Flevoland. In 2019 waren hier 45 diefstallen en in 2020 waren het er 48. Een lichte toename in deze provincie dus, terwijl in de meeste provincies een daling zichtbaar is’, legt Lisette Koning van de politie uit. Waarom Flevoland nou zo populair is, weet zij niet. Vermoedens zijn er wel. ‘De GPS-apparatuur komt met name voor bij akkerbouwbedrijven en daar zijn er veel van in Flevoland.’

Centrale ligging

Ook de centrale ligging van Flevoland en de goede infrastructuur spelen mogelijk een rol. ‘Hierdoor is het voor de criminelen makkelijker om buit te vinden, toe te slaan en vervolgens weg te komen. Daarom kan het zijn dat Zeeland een laag aantal diefstallen kent, maar toch een groot akkerbouwgebied heeft.’ De politie gaat ervan uit dat er internationaal opererende bendes uit Oost-Europa achter de diefstallen zitten. En die gaan behoorlijk doortrapt te werk. Ze komen bijvoorbeeld niet via de weg de boerenerven op, maar wandelen kilometers over de akkers om ongezien bij de trekkers te komen.

Voorwerk met drones

En ze doen ook voorwerk, bijvoorbeeld door eerst een verkenning te doen met drones. ‘Bij ons zijn ze waarschijnlijk lopend of met de fiets langs geweest die nacht. En we denken dat ze de spullen hebben afgeschroefd, voor aan de weg hebben klaargelegd en daarna in één keer hebben opgehaald met een auto’, vertelt Meurs.

Afgelopen zomer ging het mis aan het Creilerpad bij Creil, waar hij zijn landbouwbedrijf runt. Zes agrariërs werden hier in één nacht de dupe van de dieven. Misschien toevallig, misschien ook niet: het waaide die nacht hard, waardoor er vanuit de boerderij minder te horen is. ‘En we hadden onze honden die nacht binnen. Dat hebben we anders nooit, maar uitgerekend die nacht wel. Dus die sloegen ook niet aan.’ Zijn trekkers stonden buiten op het erf en waren dus vrij eenvoudig te ontmantelen. Gelukkig had Meurs wel de GPS-schermen binnen opgeborgen., dus konden de dieven er alleen vandoor met de ontvangers op de trekkers en viel de financiële schade relatief mee.

‘Een ton aan apparatuur’

‘Onze systemen zijn ook al een paar jaar oud, maar nieuwe GPS-systemen zijn veel geld waard. Ik denk dat ze hier aan de weg zo voor een ton aan apparatuur hebben meegenomen.’ Volgens de politie slaan de GPS-dieven vooral in het voorjaar en de zomer toe. Meurs is sinds het nachtelijke bezoek aan zijn bedrijf alert. ‘We halen onze schermen en ontvangers nu altijd binnen aan het einde van de dag. Nieuwe systemen schijn je gemakkelijk af en op te kunnen klikken. Bij ons is dat iets meer moeite, maar we doen het toch maar om herhaling te voorkomen.’

En dat is verstandig, zegt de politie. ‘Een handige maatregel is ook het registreren van je apparatuur via stopheling.nl. En wij raden boeren aan de achterzijde van hun bedrijf te beveiligen, omdat daders via de achterkant een bedrijf naderen en soms ook de schuur aan de achterkant openmaken.’ Daarnaast is de branchevereniging CUMELA een actie begonnen waarbij apparatuur permanent gemarkeerd wordt. ‘Deze markering kan niet worden verwijderd zonder schade aan het GPS-systeem.’