Henk Pruntel introduceert nieuw boek over biodynamische landbouwpionier

Flevoland - De West-Friese tuinder Jan Jonkman stak op 26 april 1986 met vrouw en kinderen de Houtribdijk over om als één van de eerste een biodynamisch tuinbouwbedrijf te stichten aan de Bronsweg in Lelystad.

Het verhaal van Jan Jonkman en de ontwikkeling van de biologische landbouw in Flevoland staat beschreven in het boek ‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’. Dit boek is begin maart officieel gepresenteerd aan Jan Nico Appelman, gedeputeerde provincie Flevoland en Stefan Lohuis, directievoorzitter Rabobank Flevoland. Tuinder Jan Jonkman heeft een weloverwogen overstap gemaakt naar het biologisch dynamisch telen van voedsel voor de mensheid.

Het op deze manier gaan telen en produceren, zowel in geest als dagelijks werk, is een proces van omschakeling geweest. Evenals het opzetten van een afzetorganisatie voor de biologische producten. Een traject van vallen en opstaan. De ervaringen zijn uitgebreid en uitstekend gedocumenteerd door onderzoeker en historicus dr. Henk Pruntel.

Voorloper

De provincie Flevoland is intussen uitgegroeid tot landelijke voorloper in biologische landbouw. Van alle landbouwgrond is 12,8 procent biologisch in de polder. Flevoland laat bovendien verhoudingsgewijs de grootste groei zien in biologische landbouwareaal. Meer info: h.pruntel@hotmail.com.