Easyconnect valt in de smaak en vult emissievrij

Flevoland - Twee bedrijven uit Flevoland hebben afgelopen jaar een pilot gedraaid met ‘easyconnect’. Dit apparaat zorgt er niet alleen voor dat de agrariër veiliger zijn werk kan doen, het is ook een stuk beter voor het milieu. Van emissie is namelijk geen sprake meer.

Bijna alle boeren in de polder passen gewasbeschermingsmiddelen toe op hun land. Als ze dat niet doen, kan het ze zomaar de helft van hun opbrengst kosten. Telers passen de middelen reeds toe met de grootste zorgvuldigheid. Vanuit Europa is nu vastgelegd dat bedrijven, vanaf 1 januari 2024, tijdens het vullen van de spuitmachine hun emissie moeten reduceren tot een minimum. In de praktijk wil dat dus zeggen: boeren moeten nog meer voorkomen dat vloeibare gewasbeschermingsmiddelen verspild worden. Hoe minder emissie, hoe beter het is voor het milieu.

Handmatig

Spuitmachines worden nu handmatig bijgevuld. Dat is al een flink precisiewerkje. Telers en loonwerkers dragen daarvoor beschermende kleding en draaien vervolgens de dop van de verpakking waar het gewasbeschermingsmiddel in zit. Spuitmachines zijn voorzien van een soort grote trechter (fustreiniger) waar de teler/loonwerker vervolgens vloeibare beschermingsmiddelen in kan gieten. Toch bestaat er de kans op morsen of verwaaien van het middel. De Europese Unie wil nu voorkomen dat gebruikers niet meer worden blootgesteld aan de vloeibare middelen waar ze mee werken én dat er product naast de machine terecht komt.

Om daar de oplossing voor te bieden is er in Engeland een nieuw vulsysteem ontwikkeld: de easyconnect. De gebruiker plaatst hierbij een jerrycan met gesloten dop op de easyconnect. Het apparaat zorgt ervoor dat de dop geopend wordt en laat de inhoud van de jerrycan er voorzichtig uitvloeien. Op die manier wordt het gewasbeschermingsmiddel niet blootgesteld aan de openlucht en komt de gebruiker niet in aanraking met de vloeistof. Zodra de jerrycan leeg is, spuit de easyconnect de verpakking van binnenuit schoon met water zodat de gebruiker de jerrycan veilig kan verwijderen van het apparaat.

Profytodsd

Gewasbeschermer Profytodsd uit Creil is één van de tien bedrijven in Nederland die de easyconnect momenteel uitprobeert. Op één van hun acht spuitmachines hebben ze het apparaat afgelopen zomer geïnstalleerd. Thijs Sijtsma is tevreden over het gebruik van de Easyconnect: ‘Al zijn er nog wat kleine verbeterpunten, daarover staan we ook in contact met de fabrikant. We zouden het bijvoorbeeld fijner vinden als er een soort meetinstrument wordt ingebouwd zodat het apparaat exact aangeeft hoeveel milliliter gewasbescherming momenteel in de tank zit. Dit komt heel precies, want per 400 liter water voeg je maar 1 tot 4 liter middel toe. Daarnaast hebben nog niet alle verpakkingen een goede dop die we eenvoudig op dit apparaat kunnen aansluiten.’

Standaard inbouwen

Olaf van Campen, projectleider van easyconnect, geeft aan dat dit soort problemen in de toekomst worden aangepakt: ‘Ook willen we ervoor zorgen dat fabrikanten van spuitmachines de easyconnect standaard inbouwen in de machines. Nu moeten bedrijven dit zelf nog doen, het zou mooi zijn als ze daar geen omkijken meer naar hebben. We zijn tot nu toe erg tevreden over de pilots die hier nu draaien. Naar verwachting zijn alle spuitmachines in 2024 uitgerust met een easyconnect.’