Michaja geboren voor het keukenvak

Marknesse - Michaja Jansen is dit jaar als compagnon ingetreden bij Yro Keukens & Badkamers, het bedrijf van haar ouders Rob en Yvonne aan de Expansie in Marknesse.

‘Ik ben geboren in een keukenkastje’, zegt Michaja met een brede glimlach. Als kind speelde ze al tussen de keukenopstellingen in de zaak van haar ouders. ‘Is dit dat kleine meisje dat hier vroeger speelde toen we onze eerste keuken kochten, vroeg een klant laatst nog’, haakt moeder Yvonne daar op in.

Kraggenburg

Het bedrijf dat in 1984 in Kraggenburg begon aan de Walstraat is inmiddels een gevestigde naam in Flevoland. Rob was destijds keukenmonteur en reisde door het hele land om keukens te installeren. ‘Waarom zouden we zoiets ook niet zelf kunnen doen’, herhaalt Yvonne de woorden die de twee destijds tegen elkaar zeiden.

Zo gezegd zo gedaan. De twee hadden meteen de wind in de zeilen en vestigden zich in 1987 als een van de eersten op het industrieterrein aan de Expansie in Marknesse. Burgemeester Knip opende de zaak. Dochter Michaja werkt inmiddels al 12 jaar in de zaak.

Eigen monteurs

Yro onderscheidt zich van de grote keukenboeren door met zes eigen monteurs te werken. ‘We hebben alles in eigen beheer. Dat is prettig voor de klant. Wij kunnen ons niet verschuilen achter derden die het materiaal installeren. We houden van begin tot eind de regie in handen. Daarbij kun je ook transparant zijn in de prijs. We kunnen alle kosten netjes specificeren.’

En die aanpak werkt, want mag Flevoland dan het belangrijkste werkgebied zijn, de zes busjes en allround monteurs rijden het hele land door om keukens en badkamers te plaatsen. ‘Het zijn handige jongens die alles kunnen van vloerverwarming aanleggen, stukadoren, tegelzetten, pvc-vloeren leggen tot al het installatiewerk aan toe’, zegt Yvonne.

Enkele monteurs hebben al meer dan 30 jaar ervaring bij Yro en daarnaast werkt het bedrijf aan een eigen opleiding van monteurs, de 16-jarige stagiair Mark is daar een voorbeeld van. ‘Allround mensen zijn moeilijk te vinden, die moet je zelf opleiden’, merkt Michaja op.

De officiële instap van Michaja Jansen betekent dat haar ouders op den duur een stapje terug zullen doen en zij het stokje solo zal overnemen. Het DNA van Yro zit in Michaja, die naast de werkervaring zich als interieurspecialist liet scholen aan het Deltion in Zwolle. ‘Door mijn kennis van kleuren kan ik goed advies geven op dat gebied en ga ik desnoods bij klanten langs.’

Exclusiever

Haar ambitie is om het bedrijf nog veel meer exclusiever te maken. ‘En in de toekomst een filiaal er bij openen’, schetst ze voorzichtig een toekomstplaatje.‘Deze schaal met 6 monteurs is perfect. Het is overzichtelijk en we staan als familiebedrijf dicht bij onze klanten. Dat is wat ik in ieder geval wil behouden.’ Als intredecadeau investeerde ze in 4 nieuwe bussen die voorzien zijn van frisse stickers, passend bij het bedrijf dat voorop wil gaan in trends op het gebied van keukens en badkamers.

In de showroom wordt momenteel volop gewerkt aan de installatie van nieuwe showkeukens en op het gebied van wc’s staat het uit Japan overgewaaide watercloset van Geberit prominent bij de ingang. Een wc met sproeier waardoor hamsteren van wc-papier nooit meer nodig is. ‘Je hebt geen papier meer nodig’, zegt Michaja die vervolgens ook wijst op een sunshower met infrarood die erg populair is om in te bouwen in douches. ‘Dat geeft zo’n heerlijke warmte.’

Cees Walinga