Fietsend de akker schoffelen, het kan met de Aggrozouk

Dronten - Op biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame landbouwtechnieken. Warmonderhof haalt eind april de Franse bedenker van de Aggrozouk naar Nederland.

Workshop

Daarmee wil de landbouwschool haar studenten de kans te geven, te leren hoe zij deze door menskracht en elektriciteit aangedreven werktuigdrager zelf kunnen bouwen. Geïnteresseerde biodynamische tuinbouwbedrijven kunnen meebouwen. Van 26 tot en met 30 april wordt er een workshop gehouden op de Warmonderhof. 

Aggrozouk

De Aggrozouk wordt door menskracht en elektrische ondersteuning aangedreven waardoor er een vermogen van ongeveer 3 PK beschikbaar is. Het is een werktuigdrager waaraan diverse werktuigen gehangen kunnen worden zoals een schoffel en een zaaimachine. Drie personen kunnen in vijf dagen één Aggrozouk bouwen. Warmonderhof geeft twaalf studenten met een voorliefde voor techniek de kans, dit innovatieve landbouwwerktuig te leren bouwen. Zo wil de school studenten in deze tijd de ruimte bieden om alternatieven te ontwikkelen die een antwoord kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken zoals het klimaat.

Duurzame bodembewerking

Het waren alerte studenten van Warmonderhof die kennis namen van de Aggrozouk. Derdejaars voltijdstudent Jiri Postma en tweedejaars deeltijdstudent Kester Scholten zagen hiermee kansen voor een duurzamer bodembewerking. ‘Het schoffelwerktuig biedt goed zicht op het schoffelen. Het is ergonomisch en de bouwtekening is simpel en open source. Ook kun je met de Aggrozouk zaaien en lichte bodembewerkingen uitvoeren. Het past in ons toekomstbeeld van lichtere mechanisatie en kleinschalige efficiëntie. Ook hebben we een passie voor het zelf bouwen van dingen.’

De school reageerde positief op hun verzoek te investeren in de kennis om het machientje te leren bouwen. Door de ontwerper van de machine naar Nederland te halen, kan een groter aantal studenten technische kennis en vaardigheden uitbreiden.

Er zijn een paar plaatsen vrij voor geïnteresseerde bd-tuinbouwbedrijven die willen meebouwen en overwegen de fietstrekker aan te schaffen. Zij kunnen zich melden via b.franceschina@aeres.nl.