Vorst bedreigt fruitteelt komende week

Regio - Voor fruittelers breken spannende tijden aan. Precies nu de fruitbomen beginnen te bloeien, is er vorst op komst. Komende week kan het tijdens heldere nachten een paar graden vriezen.

Fruittelers moeten dan ook aan de slag om hun bomen te beschermen. Ook vorig jaar bedreigde vorst de fruitteelt aan het begin van het bloeiseizoen.

Een noordenwind blaast volgende week koude lucht vanaf de Noordpool helemaal naar Nederland. Dat gaat gepaard met winterse buien, waarbij kans is op hagel en natte sneeuw. Mogelijk wordt het zelfs even wit door sneeuwval. Wanneer het in de nacht opklaart en de wind afneemt, daalt de temperatuur in korte tijd een paar graden en is kans op vorst. De vorst kan komende werkweek elke nacht optreden, wat betekent dat fruittelers nacht in nacht uit waakzaam moeten zijn.

Zo beschermen telers hun bomen

Door vrieskou kunnen de bloesemknoppen van fruitbomen kapotvriezen, waardoor er geen vrucht meer kan ontstaan. Om de bloesem te beschermen, spuiten fruittelers water over hun bomen heen. Het water bevriest, waardoor een isolerend ijslaagje op de knoppen en takken ontstaat. De temperatuur van het ijs is maar net onder nul en dat is hoog genoeg om geen schade te veroorzaken, terwijl het ijslaagje wel de kou van de buitenlucht tegenhoudt. Soms plaatsen telers ook vuurpotten om hun bomen te beschermen.

Ook voorgaande jaren problemen door vorst in lente

Net als dit jaar bedreigde vorst ook vorig jaar fruitbomen. Zo vroor het in Woensdrecht op 25 maart 2020 maar liefst 6,2 graden en was het kouder dan in de hele winter. Een paar dagen later, op 30 maart, kwam het in het Achterhoekse buurtschap Hupsel zelfs tot een minimumtemperatuur van -6,6 graden, destijds de laagste temperatuur in meer dan een jaar tijd! Ook in 2019 kwam het eind maart en begin april op verschillende plaatsen tot vorst. 

Bron: Weeronline