STOPPELS | Opwinding en hoop

Zodra de helft van de NOP op radicaal- of extreemrechts stemt, pak ik mijn biezen. Bij wijze van spreken. “Wind je niet zo op”, zegt Dorien regelmatig. Dat blijft lastig, want er is zoveel om je druk over te maken. Neem de banier achter het Forum-reclamevliegtuig boven de polder, vlak vóór de verkiezingen. “Als christen klaar ermee? stem FVD.”

Huisjesmelker

Je kan het als folklore zien, en je schouders ophalen. Maar het blijft hoe dan ook een vunzig staaltje Trumpiaanse cultuurchristen-politiek. Volgens mij hebben Baudet en zijn discipelen weinig begrepen van de waarden van het christendom. Forum, het nieuwe thuishonk van ex-VVD'er en huisjesmelker Van Haga. De man die in maart 2020 vanwege corona vreesde voor zijn huurinkomsten. Met Baudet diende hij een motie in om te onderzoeken of banken dat probleem kunnen oplossen. Je moet maar durven. Forum, de beweging waarbinnen nazisympathieën rondzingen, werd een winnaar binnen de polderdijken. Corona ontkennen en christenen verleiden werkt dus. Het enige voordeel van Forum, en de PVV, is dat de VVD in haar verkiezingsprogramma een socialer gezicht kreeg. Dat is winst. Een echte liberaal is óók sociaal, leerde ik van mijn schoonouders.

17 patijen

En nu zitten we met 17 partijen in het parlement. We leven niet meer in een driestromenland, maar in een ‘zompige delta’, schreef Rik Rutten in NRC. De delta waarin de grote leider bijna kopje-onder gaat vanwege een ‘patroon van geheugenverlies’. De delta waarin politieke collega’s Omtzigt jarenlang opriepen te stoppen met zijn jacht op het toeslagen-onrecht. Dat feit is wat mij betreft een groter schandaal dan de blinde geheugenvlekken in het verkenningsproces. In contrast daarmee staan de verkiezingsbeloften voor een eerlijker en rechtvaardiger Nederland. Tijd dus voor nieuwe bezems.

Allure

Gelukkig putten we nu en straks hoop uit vele bronnen. Het is voorjaar, de NOP krijgt een nieuwe burgemeester, de terrassen gaan weer open, de Deel krijgt meer allure, de tulpen staan op springen, 22 april is Nationale Zaaidag, studenten komen uit hun isolement, er verschijnen meer boeken dan we ooit kunnen lezen, cultuurpodia bruisen weer, boeren lossen het stikstofprobleem technisch op, voor huizenbouw is hout het nieuwe goud, de zon is een onuitputtelijke energiebron, de democratie is springlevend, Haagse macht krijgt weer een tegenmacht, welvaart is meer dan een rekenkundig Bruto Nationaal Product, na vaccinatie wordt corona een griepje. Verder houden schoffel en snoeischaar mij zen. En natuurlijk geen dag zonder Bach.

hhaar@planet.nl