POLDERHEMEL | Satellieten

Het groeiende aantal satellieten in een baan om de aarde begint een probleem te worden voor astronomische waarnemingen. Geregeld vinden lanceringen plaats waarbij steeds 60 Starlink satellieten worden uitgezet.

Aflevering 1324
7 – 14 APRIL
 

Lichtvervuiling satellieten

 
Nu al zijn er per 1 april 1385 Starlink (van SpaceX) satellieten actief. Een ander netwerk, OneWeb, heeft er inmiddels 146 actief. Voor Starlink, OneWeb en Amazon die ook satelliet-internet voorbereidt, zijn in totaal licenties afgegeven voor 81000 satellieten. Dat gaat inhouden dat er wellicht meer satellieten aan de hemel te zien zijn dan sterren. Al die satellieten verstrooien zonlicht waardoor astronomische waarnemingen ernstig worden gehinderd. Bijgaande tijdopname laat de lange lichtsporen van een groep Starlink satellieten zien. De lichtsporen van de sterren zijn kort in deze tijdopname. Langdurige tijdopnamen van lichtzwakke objecten zullen flink verstoord worden. Ook de toenemende hoeveelheid ruimteafval begint problematisch te worden.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 10 april)
Zon op: 06.50 uur; onder 20.28 uur.
Maan op: 06.54 uur; onder 18.35 uur.
MAAN – De maan zal deze week niet opvallend zijn. Op maandag 12 april is het namelijk om 04.31 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Vissen). Enkele dagen later zal hij als een smalle sikkel aan de westelijke avondhemel verschijnen.
 
PLANETEN – In de ochtend, voor zonsopkomst, zijn met enige moeite de planeten Jupiter en Saturnus dicht boven de zuidoostelijke horizon te ontwaren. Gebruik een verrekijker, dat maakt de planeten beter zichtbaar. Jupiter is zonder kijker waarneembaar. In de komende weken wordt de zichtbaarheid beter. Mars staat ’s avonds hoog in het westzuidwesten, later westen, in sterrenbeeld Stier. Hij gaat rond 02.28 uur in het noordwesten onder. Zijn afstand tot de aarde is weer groter geworden, 277 miljoen kilometer. Die grote afstand maakt dat Mars niet helderder is dan een gemiddelde heldere ster. Hij valt dus niet echt meer op.
 

Meteoren 

Vanaf 14 april wordt er weer een meteorenzwerm actief, de Lyriden. Ze lijken uit het grensgebied tussen de sterrenbeelden Hercules en Lier te komen. De maximale activiteit wordt pas op 22 april verwacht. Dan zullen er tot 18 Lyriden per uur verschijnen.
René P. Elings, tel. 0527-699142