Stoppels | Vertrouwen

Mijn vertrouwen in de overheid is gedaald door het gedrag van Mark Rutte. Onze minister-president is niet zo integer als hij voordoet te zijn.

Dit is voor mij het resultaat van de Rutte-doctrine, om dat woord maar eens te gebruiken. Hij laat zichzelf niet zien, behalve als altijd goedgemutste positieveling die elk probleem lachend weet te relativeren. De burgers het gevoel geeft dat voor hem geen berg te hoog is. Dat zien de mensen graag, hij weet altijd de kool en de geit te sparen. Zo stemt hij iedereen tevreden en krijgt hij lof.

Charmant spreker

Hij presenteert zich als een begaafd charmant spreker, hij weet bij iedereen in de smaak te vallen. Hoe invloedrijk ben je als je je geliefd weet te maken! Inhoudelijk vind ik hem niet sterk. Hij weet moeilijke onderwerpen zodanig mooi te verpakken dat het lijkt of hij cadeaus uitdeelt. De verpakking blijft echter intact, moet ons overtuigen van de inhoud, die kan niet mooier zijn en zo houdt hij de boel bij elkaar.

Maar toch, Mark deed het goed, een joviale aardige man op zijn fietsje en immer goedlachs. Hij weet het, heeft overal een beschouwend sussend antwoord op. Hij weet het leuk te houden en obstakels te vermijden. Positief blijven en doorgaan.

Manipulator

Ik noemde onze premier eens een meester-manipulator. Want heel veel mensen vertrouwen hem blindelings. Ik hoorde dat ex-minister Kamp bij WNL nog zeggen terwijl het probleem met ‘functie elders’ en de verkenners al speelde.

Geen mens is blindelings te vertrouwen. We zagen toch hoeveel er niet goed ging de laatste tien jaar. In welke situatie nam de premier zijn verantwoording? Hij zegt wel dat hij verantwoordelijk is maar die legde hij met groots vertrouwen in de handen van zijn onderdanen, die mochten het voor hem opknappen en als dat niet zo goed uitpakte, dan vond hij dat een foutje niet erg was. Een leugentje mag wel.

Narcistisch

Hij wast zijn handen in onschuld en zelfs na het toeslagen drama denkt hij door te kunnen gaan. Zelfs nu hij zo door de mand gevallen is, blijft zijn goede gevoel over hemzelf overeind. Dat lijkt een narcistische eigenschap die weet zich overal uit te werken.

Er klopt iets niet en dat iets is niet niets. Mark vleit de mensen en wint daar veel mee maar hij zou wat meer van Omtzigt moeten hebben en met deze man moeten gaan samenwerken. Mark wil toch graag het CDA in ‘zijn’ coalitie?

Ria Kragt

mefkragt@gmail.com