Radiodocumentaire over 'Duivelseiland' Urk

Urk - De radiodocumentaire 'Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland' is zondag 18 april in Het Spoor Terug te beluisteren op op NPO Radio 1 in het programma OVT tussen 11.00 en 12.00 uur.

‘Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland’, is een radiodocumentaire van René Oomen. Op het eiland Urk in de Zuiderzee staat tussen december 1914 en maart 1917 een barak, omheind met prikkeldraad, waar enkele tientallen vluchtgevaarlijke Belgische, Franse en Britse officieren werden vastgehouden. Nederland heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog de plicht om officieren uit het buitenland die de grens over komen op te sluiten en te ontwapenen. Wie weigert het erewoord te geven om niet te ontsnappen wordt geïnterneerd op het eiland Urk.

Boek

Documentairemaker René Oomen maakte op basis van het boek ‘Duivelseiland’ van de Urker journaliste Mandy van Dijk een deels gedramatiseerde radiodocumentaire voor de VPRO. Hierbij maakte hij gebruik van fragmenten uit dagboeken, brieven en kranten. Hoewel de officieren hun tijd konden doorkomen in de recreatiezaal, bibliotheek of zelfs achter de piano, was het toch de verveling die hen parten speelde. In de koude barak was er slechts één gedachte die de officieren met warmte kon vervullen: ontsnappen!

Onderaardse gang

Hoewel veel ontsnappingspogingen in de kiem gesmoord kunnen worden, zijn er wel degelijk officieren die ongezien van het eiland weten weg te komen. De poging van een twaalftal geïnterneerden om via een onderaardse gang te ontsnappen spreekt het meest tot de verbeelding en wordt in de documentaire spannend vormgegeven. 

Het boek ‘Duivelseiland’ van Mandy van Dijk verschijnt 20 april bij uitgeverij Atlas Contact.