Overgangspraktijk Flevoland in Emmeloord

Emmeloord – Heidi Hop runt sinds januari Overgangspraktijk Flevoland aan de Koningin Julianastraat in Emmeloord.

Met het openen van de praktijk is een lang gekoesterde droom van Heidi in vervulling gegaan: een plek waar vrouwen in de overgang terecht kunnen met hun vragen en waar zij leren hoe om te gaan met de veranderingen in deze levensfase. Zo’n plek was er nog niet. ‘Vrouwen kunnen voor anticonceptie, zwangerschapswens, zwangerschap en geboorte terecht bij de verloskundige en als de overgang zich aandient kunnen zij terecht bij mij’, vertelt Heidi.

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, is tussen de 45 en 55 jaar. De overgang kan, behalve als natuurlijk proces, ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een operatie aan de eierstokken, door chemotherapie, bestraling of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hormonale veranderingen

Heidi: ‘Binnen ‘Overgangspraktijk Flevoland’ zie ik sterke, krachtige vrouwen gebukt gaan onder hormonale veranderingen. Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten hun zelfvertrouwen, kracht en energie weer terugvinden en opnieuw gaan gebruiken.’

Heidi begeleidt vrouwen door samen met hen te kijken wat er nodig is in hun persoonlijke situatie. Als overgangsconsulent neemt zij de tijd om naar het verhaal van de cliënte te luisteren. Daarna maken ze samen een passend plan om gezond en positief door de overgang te komen. Voor het eerste consult wordt 1,5 uur ingepland. Tijdens dit consult stelt zij veel vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie van de vrouw en waar zij tegen aan loopt in het dagelijks functioneren.

Bewegen

Heidi legt uit in welke fase van de overgang zij zit en hoe hormonen daar invloed op hebben. Aan het eind van het gesprek krijgt de cliënt adviezen mee, welke te maken hebben met onder andere voeding, slapen en bewegen. Het kan ook zijn dat klachten door andere zorgverleners behandeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld een gynaecoloog of fysiotherapeut.

www.overgangspraktijkflevoland.nl