‘Ik ga iedere dag uit eten’

Emmeloord - Marie Nijensteen-Jansen of Lorkeers vierde op 5 april haar 100ste verjaardag in Hof van Smeden in Emmeloord samen met haar 7 kinderen.

‘We zijn zo dankbaar dat we het samen konden vieren’, vertelt oudste dochter Annie. ‘Vorig jaar toen ze 99 jaar werd, mocht er niemand naar binnen en hebben we haar toegezongen. Nu mochten de kinderen, weliswaar zonder aanhang bij haar zijn, zo mooi.’ De 21 kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen hadden een film voor oma gemaakt waarin ze haar feliciteerden en de kinderen uit de buurt hadden haar net als vorig jaar vanaf het parkeerterrein toegezongen.

 

Melkdiploma

Marie groeide in Hoonhorst (bij Dalfsen) op als vijfde kind in een groot gezin. Ze moest al jong thuis aan het werk in de huishouding en op de boerderij. Het melkdiploma dat ze haalde vervult haar nog steeds met trots en hangt prominent in haar kamer in de Hof van Smeden. Op 12 mei 1948 trouwde ze met Gerrit Nijensteen en in 1954 kwamen ze naar de Uiterdijkweg in de polder waar Nijensteen aan de slag kon bij een boer.

Later verhuisde het gezin naar Bant waar ze als kostersechtpaar in de Bantsiliek aan de slag gingen. ‘Moeder zorgde altijd dat de bloemen er prachtig bijstonden in de kerk.’ Ze was er actief bij de gymvereniging en zong in het koor. Drie dagen na haar vijftigste huwelijksdag overleed haar man. Tot twee jaar terug woonde Marie zelfstandig in een seniorenwoning. De verhuizing naar de Hof van Smeden vond ze aanvankelijk moeilijk, maar nu geniet ze ‘s ochtends van de koffie in het restaurant en het gezamenlijk eten tussen de middag. ‘Ik ga iedere dag uit eten’, zegt ze.

 

Wandelen

Dagelijks komt ook er iemand van haar kinderen langs en ze wandelt als het weer het toelaat nog met gemak drie kwartier achter de rollator. En verder is ze druk met de kleinkinderen. Voor alle achterkleinkinderen breit ze een sjaal en nu er weer drie op komst zijn, ligt er dus weer werk. En ook haakt ze kleedjes voor de kleindochters. Af en toe speelt ze mondharmonica waarmee ze ook een uitlaatklep heeft voor haar optimistisch gemoed.

‘Ze is altijd positief’, aldus de kinderen. ‘De coronatijd heeft ze flink doorstaan. Ze vindt het wel jammer dat ze niet meer naar de kerk kan. Op Eerste Paasdag was er een mis uit dankbaarheid voor haar honderdste verjaardag in de H. Michaëlkerk. Ze heeft er via een beeldscherm iets van meegekregen.’ Voor haar eeuwfeest zocht ze zelf een nieuwe outfit uit bij Jeroen Beekman mode. ‘Oh ja ze houdt ook nog heel erg van winkelen.’

De kinderen hopen dat ze ooit weer meekan naar het familieweekend. ‘Dat hangt ook van corona af, maar dat zou toch zo mooi zijn.’

Cees Walinga