Groot feest jarige Meeuwen volgt nog

Emmeloord - ‘De Meeuwen is een gezellige, toegankelijke club’, zegt bestuurslid Dennis Gebbink over de jarige hockeyvereniging uit Emmeloord, die 3 april 50 jaar bestond. Gezellig is het de afgelopen maanden niet geweest, maar dat gemis wordt hopelijk komende zomer meer dan goedgemaakt met spetterende feesten.

Het coronavirus staat de viering van het gouden jubileum voorlopig in de weg, maar het drietal Dennis Gebbink en de broers Leo en René Breukel heeft goede hoop, dat de gepland gala-avond voor de volwassenen en de discoavond voor de jeugd binnen een paar maanden alsnog kunnen doorgaan. En er is nog meer, want op het programma staan ook nog een groots ontbijt op de club, de Zuiderzeeslag (een groot toernooi voor alle leeftijden), een hockeykamp voor de jongste leden en een clinic van een professional op het programma.

Een mooie mijlpaal

Abraham zien is een mooie mijlpaal voor elke sportclub. Dan is een groot feest op z’n plaats, zeker als het de club op alle vlakken ook nog eens voor de wind gaat. Een kleine 300 hockeyliefhebbers zijn lid van De Meeuwen, dat beschikt over een accommodatie om te zoenen en een actieve vrijwilligersclub. ’Ons ledenbestand bestaat voor 80 procent uit jeugd’, weet Dennis Gebbink. ‘Ouders worden door de jeugd meegetrokken om actief te worden voor de club.’ René Breukel beaamt dat. ‘Als je langs de lijn staat, wordt al snel gevraagd: wil je dit of dat voor de club doen? Dat vele vrijwilligerswerk is goed voor de binding.’

De vier kindertjes Breukel, onder wie Leo en René, gingen hockeyen, nadat hun moeder hen terloops had gezegd: ‘Oh, voordat ik het vergeet: jullie zitten op hockey.’ Moeder was lid van de soroptimisten, die aan de wieg stonden van de oprichting van De Meeuwen. Om aan de competitie te mogen meedoen, moest de club tachtig leden hebben. Vandaar de ‘overval’ van moeder Breukel. Mieke Smit, Lied Tromp - Meesters en Jannie Jansen waren de vrouwen van het eerste uur. In 1971 was de eerste vergadering, in De Luifel in de Lange Nering. Een paar jaar eerder, in 1967, zag de Mixed Hockeyclub Emmeloord het levenslicht, maar die club bleef maar een paar maanden in leven.

Met appels leuren

Leo en René, die allebei op zondag wedstrijden fluiten, hebben zo’n beetje alles gedaan binnen de club wat je maar kan verzinnen. De broers beschikken over ruime bestuurservaring. Leo was met tussenpozen in totaal twaalf jaar bestuurslid, penningmeester en voorzitter. ‘Ik heb van alles gedaan: van blaadjes typen en lijnen trekken tot en met appels leuren langs de deuren in de beginperiode.’ René was vooral actief in technische functies. De teams van De Meeuwen speelden hun wedstrijden in het begin op de velden van AV NOP aan de Fjord in West. In 1976 verhuisde de hockeyclub naar het terrein van Flevo Boys, waar een eigen clubhuis werd gebouwd. In 2012 verkaste de club naar de huidige plek, sportpark De Boskamp.

De drie mannen roemen de sfeer van het vorige clubgebouw, maar ze zijn ook zeer tevreden over het huidige clubhuis. Een robuust, beetje industrieel gebouw, maar met een gezellige uitstraling. De hockeyclub kreeg voor de verhuizing naar De Boskamp het aanbod het oude clubgebouw van SC Emmeloord over te nemen, maar dat vond het bestuur te groot en slecht onderhouden. Dus werd het nieuwbouw. ‘Dit is een prachtig gebouw met een goede sfeer’, zegt Gebbink. Tel daarbij op de goede velden en de prima verlichting en het is niet zo raar, dat veel bezoekende teams (ook van de grote clubs) met verbazing en bewondering over de accommodatie praten.

Waarom De Meeuwen?

Hoe de oprichters op de naam De Meeuwen zijn gekomen, blijft een mysterie. Meeuwen zijn niet de meest geliefde vogels en er zijn meer verenigingen met vogelnamen, maar waarom De Meeuwen? ‘Geen idee’, zegt Leo Breukel. Er wordt geopperd, dat het te maken heeft met het feit dat er altijd veel meeuwen op de hockeyvelden zaten. Maar ja, dat was na de oprichting. Hoe dan ook, De Meeuwen floreert als nooit tevoren. De Emmeloorders beschikken, behalve over veel jeugdteams, over een vrouwen- en mannenteam en een veteranenteam. En niet vergeten: de trimhockeyers, die onderlinge partijtjes spelen. ‘Voor ons doen hebben we veel senioren’, aldus Gebbink.

Eén actie is ondanks corona wel doorgegaan. ‘We hebben supermooie truien laten maken’, zegt Leo Breukel. ‘Een superactie’, zegt Dennis Gebbink. De hockeyclub heeft er driehonderd verkocht, terwijl de club minder leden telt. ‘Het is lastig de binding met de club in stand te houden’, zegt Gebbink. ‘De mensen snakken naar leuke activiteiten.’ Laat de festiviteiten maar snel beginnen. Al die mensen met dezelfde clubtrui, dat wordt een gezellige boel.

Harry de Ridder