Onderweg naar Brasserie AanDeel: we bouwen alles zelf

Emmeloord – Corona legde vrijwel al het werk bij De Strandhoeve helemaal stil. Maar bij de pakken neerzitten; dat kennen ze niet bij het bedrijf dat Brasserie AanDeel gaat uitbaten.

En dus werden chefkoks, de bediening, schoonmakers, instructeurs en kantoormedewerkers ingezet als bouwvakker om de brasserie op tijd klaar te krijgen. ‘De lockdown is niet leuk, maar wat is het mooi om dit samen te doen.’

Mede-eigenaar Niels van As (42) van De Strandhoeve is in dit project omgedoopt tot bouwopzichter. Op zich niets nieuws voor hem, hij organiseerde wel vaker een bouw, ook al begon hij ooit bij zijn bedrijf als buitensportinstructeur, leidinggevende en later ook kok.

Zijn rechterhand Reamon Gijzen begon ook als instructeur, maar richtte zich in de loop der jaren meer en meer op het onderhoud van de panden van het bedrijf. Voor hem is de bouw en inrichting van de brasserie dan ook niet heel vreemd. Al doet hij voor deze klus wel héél veel nieuwe dingen. Naast behangen, schilderen, muren zetten, elektra aanleggen en installatiewerk, is hij voor de gelegenheid ook interieurbouwer en meubelmaker.

De bar als eyecatcher

‘Wij hebben voor de brasserie alle kozijnen gelast, deurkozijnen gemaakt en de loungebanken gebouwd.’ Het meest trots is hij op de constructie van de bar met het stalen frame en het houten blad. ‘Die bar wordt straks echt een eyecatcher. En de stamtafel is heel groot en robuust, met een prachtig houten blad en stalen onderstel. Daar ben ik ook erg trots op.’

Al het hout kwam binnen als ruwe planken van boomstammen. ‘Ik heb er heel wat uurtjes werk in zitten. Ik moest net zo lang schaven tot de planken vlak genoeg waren en dat had wel wat rondjes nodig.’ Niels: ‘Heel ambachtelijk werk, prachtig om te zien.’

Architect Hans Kodde maakte het interieurontwerp voor de brasserie. ‘De bouw daarvan zouden we allemaal uitbesteden, maar door corona moesten we iets verzinnen om geld uit te sparen’, vertelt Niels. En dus werden de feestzalen bij De Strandhoeve omgebouwd tot werkplaats waar het ene na het andere pronkstuk wordt vervaardigd. Reamon: ‘Het is zo mooi om te zien: iedereen helpt mee. De ict-mensen bouwden het kassasysteem en de urenregistratie, zelfs de koks helpen mee met klussen.’

‘Meer ziel in de brasserie’

Niels: ‘Het lijkt wel alsof we daardoor nog veel meer ziel in deze brasserie stoppen. Al onze medewerkers zijn erbij betrokken, dit gebouw is straks van iedereen. En dat hadden we zonder corona nooit kunnen doen. Dan was iedereen natuurlijk druk geweest met zijn gewone werk.’

Reamon: ‘Niemand moppert, iedereen wil hier wat moois van maken. Ik denk dat dat komt door de sfeer binnen ons bedrijf: we zijn altijd al één grote familie. We helpen elkaar als dat nodig is en in deze rare tijd helpen we op deze manier onze werkgevers.’

Niels voegt toe: ‘Bij De Strandhoeve is iedereen erop gericht om het mensen naar de zin te maken. Daar zetten we altijd met elkaar de schouders onder. En deze coronaperiode is akelig en eng, ook voor ons bedrijf. Maar we zetten met elkaar de tering naar de nering en maken er wat van.’

www.brasserieAanDeel.nl