Weer | Nachtvorst verdwijnt geleidelijk

Emmeloord - April verloopt tot nu toe erg koud, zeker in onze beleving, maar de cijfers onderstrepen het gevoel. De gemiddelde temperatuur ligt op 5,0 graden en dat is ruim 3 graden onder het gemiddelde.

Dat hebben we de afgelopen jaren niet vaak meer gezien. Het is nu de koudste aprilmaand sinds 1989. Opgemerkt, deze maand heeft nog ruim twee weken te gaan en dus kan dat beeld nog kantelen. De fruittelers hebben ook onrustige nachten, want de temperatuur komt vaak onder het vriespunt uit. Er wordt flink beregend om de knop van de bloesem te beschermen.

Veel sneeuw

Opvallend is ook dat het al 6 dagen sneeuwde deze maand. In het hele jaar 2020 kwam het maar 3 keer tot sneeuwval. Met de warmte wil het nog niet echt opschieten. Al gaat de temperatuur wel omhoog de komende dagen. Vanaf het weekend komt de middagtemperatuur boven de 10 graden uit. Ook zal de nachtvorst er geleidelijk uit gaan.

15 graden

Het blijft droog en de zon krijgt flink de ruimte. Dit hebben we allemaal te danken aan een hogedrukgebied boven het Europese continent. De nachtvorst lijkt volgende week niet terug te keren. Overdag wordt het dan een graad of 14 à 15 en daarmee lijkt het voorjaar in te zetten.

Robert de Vries