POLDERHEMEL | Marsrover

De Marsrover Perseverance heeft recentelijk de helikopter Ingenuity op de Marsbodem gedropt. Daar wordt het toestel getest. Ook moet het toestel volledig op zijn eigen interne batterijen en zonnepanelen draaien. Een intern verwarmingselement moet vorstschade voorkomen.

Aflevering 1325
14 – 21 APRIL
 

Eerste vlucht Ingenuity 

Nu ook de motoren en sensoren zijn beproefd is Ingenuity klaar voor zijn eerste vlucht. Op het moment van schrijven moet die vlucht nog plaatsvinden. Volgens de planning van NASA stond de eerste vlucht op 12 april gepland. Die is wegens enige technische problemen uitgesteld tot op zijn vroegst woensdag 14 april. Daarbij stijgt het toestel met 1 meter per seconde tot 3 meter hoogte, blijft daar 20 tot 30 seconden hangen en daalt vervolgens weer af. Als alles goed is verlopen zullen er volgende maand nog maximaal 4 verkenningsvluchten plaatsvinden.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 17 april)
Zon op: 06.35 uur; onder 20.40 uur.
Maan op: 09.02 uur (zaterdag); onder 02.35 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet groeit deze week verder aan. Op dinsdag 20 april komt de maan om 08.59 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Kreeft). Kijk ’s avonds met een kijker of telescoop naar de grens tussen licht en donker op de maan. Daar vallen kraters en bergen extra op.
 
PLANETEN – In de ochtend, voor zonsopkomst, zijn met enige moeite de planeten Jupiter en Saturnus dicht boven de zuidoostelijke horizon te ontwaren. Gebruik een verrekijker, dat maakt de planeten beter zichtbaar. Jupiter is zonder kijker waarneembaar. In de komende weken wordt de zichtbaarheid beter. Mars staat ’s avonds in het westen, later noordwesten, in sterrenbeeld Stier. Hij gaat rond 02.13 uur in het noordwesten onder. Zijn afstand tot de aarde is nog groter geworden, 286 miljoen kilometer. Die grote afstand maakt dat Mars niet helderder is dan een gemiddelde heldere ster. Hij valt dus niet echt meer op. Maar zaterdag 17 april staat de maan erbij, zodat Mars gemakkelijk te vinden is.
 

Meteoren  

 
De meteorenzwerm Lyriden is nu actief. Deze lijkt uit het grensgebied tussen de sterrenbeelden Hercules en Lier te komen. De maximale activiteit wordt op donderdag 22 april pas verwacht. Dan zullen er tot 18 Lyriden per uur verschijnen.
René P. Elings, tel. 0527-699142