Lamis Rahmani wint Flevolandse voorleesfinale

Lelystad - Lamis Rahmani van basisschool De Albatros in Almere heeft dinsdag de Flevolandse finale gewonnen van De Nationale Voorleeswedstrijd, voor leerlingen in groep 7 en 8 in het basisonderwijs.

De jury, die lette op zaken als tempo en het voelbaar maken van emoties, had geen gemakkelijke taak, maar was uiteindelijk unaniem in de keuze voor Lamis.

Spanning

Zij las voor uit 'Wij blijven bij elkaar' van Martine Letterie, een boek over de Tweede Wereldoorlog dat deels is gebaseerd op een waar verhaal. De jury was onder de indruk van hoeveel spanning Lamis wist te creëren met haar stemgebruik. Ze trok iedereen direct het verhaal in, mede door een goed gekozen fragment.

Wedstrijd werd gestreamd

De provinciale finale, georganiseerd door de Flevolandse bibliotheken, vond dit jaar door Covid-19 plaats in een vrijwel lege theaterzaal van De Kubus in Lelystad. De wedstrijd werd gestreamd, zodat de medeleerlingen van de negen kandidaten de wedstrijd in de klas konden volgen.

De presentatie was in handen van Chantal Heemskerk. De jury bestond uit rapper Dominique ‘Doominoo’ Bijpost, Femke Ganzeman, eigenaar van de site Leesbevordering in de klas, en Niels Philips die Flevoland in 2019 vertegenwoordigde bij de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd en daar een podiumplaats haalde.

Landelijke finale

Lamis mag het opnemen tegen de andere provinciale kampioenen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd die plaatsvindt op 26 mei.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen Stichting Lezen en de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon.