Koningsnacht op Urk rustig verlopen

Urk - De Koningsnacht op Urk is rustig verlopen. De afgelopen jaren kwam de brandweer meerdere keren in actie voor diverse brandjes, dit jaar kwam het aantal meldingen niet verder dan één. Aan de Holkenkamp ging rond 05:00 uur een coniferenhaag in brand.

Wat inmiddels bij de Koningsnacht-traditie op Urk hoort – maar eigenlijk illegaal is – is het vreugdevuur op de rotonde De Akkers/Lange Dam. Gisteravond werd de rotonde al in brand gestoken, aan het einde van de nacht kwam een groep jongeren op die plek bijeen. Er werd zo nu en dan wat vuurwerk afgestoken, maar de sfeer was rustig. De politie hield een oogje in het zeil en er was opnieuw cameratoezicht bij de rotonde.

Tijdens zonsopkomst reed een groepje jongeren rond op scooters zonder uitlaat, wat normaal gesproken ook een traditie is tijdens de Urker Koningsnacht. Dit jaar werd dat afgelast vanwege corona, maar sommigen reden toch met veel kabaal door het dorp. Dit ging er gemoedelijk aan toe.

Er waren verder geen noemenswaardige incidenten. Tussen 06:30 en 07:30 uur gingen alle jongeren huiswaarts. Een brandende scooter bleef achter. De gemeente heeft de rotonde ivanochtend schoongemaakt.