Onderweg naar Brasserie AanDeel: oefening baart kunst

Emmeloord – Nu de opening van Brasserie AanDeel dichterbij komt, worden alle ‘bijzonder waardevolle’ medewerkers klaargestoomd voor hun werk. Zij zijn straks immers hét visitekaartje van de eetgelegenheid.

Gerlieke Vrolijk (20) uit Emmeloord is er daar één van. Haar grootste droom? Biertjes tappen. Maar ze oefent ook met bestellingen opnemen, uitserveren en het verwelkomen van gasten. Dat oefenen doet ze onder de enthousiaste leiding van begeleider, gastheer en assistent-bedrijfsleider Martijn Stroomer (37) en begeleider en bedrijfsleider Annemarie van Wieren (35). Deze twee hebben al heel wat jaren ervaring in de zorg en de horeca. Samen zorgen ze ervoor dat de ‘bijzonder waardevolle’ medewerkers van Brasserie AanDeel hun gasten straks moeiteloos in de watten kunnen leggen.

Want als het aan Annemarie en Martijn ligt, merken gasten straks niet zoveel van de combinatie van zorg- en horecamensen in hun zaak. Die twee takken moeten hier naadloos in elkaar overlopen. ‘Bij onze brasserie doen onze bijzonder waardevolle medewerkers écht mee. Ze worden gezien als gelijkwaardige collega’s die hun steentje bijdragen’, verzekert Annemarie.

‘Hoe dek je de tafel netjes?’

Maar dat betekent wel dat ze flink moeten oefenen voor de opening over een paar weken. Martijn: ‘Bijvoorbeeld met het opnemen van bestellingen. Welke afkortingen gebruiken ze voor de drankjes en gerechten, hoe dek je de tafel netjes, zorg dat je altijd rechts uitserveert en wat kun je doen of zeggen om de gasten te verwelkomen?’

‘Van de week hebben we geoefend hoe je met een dienblad moet lopen en hoe je twee borden op één arm kunt dragen’, vertelt Gerlieke. De volgende stap is het menu proeven en uit het hoofd leren. Annemarie: ‘Ze moeten weten hoe de gerechten eruit zien, ruiken en smaken. Dan kunnen ze dat beter overbrengen op onze gasten.’ De insteek is natuurlijk dat de dagelijkse groep van twaalf waardevolle medewerkers straks zelfverzekerd aan de tafeltjes staat.

‘Veel zin in’

Gerlieke heeft er in ieder geval veel zin in. ‘Het lijkt me heel gezellig en we maken veel lol onderling. Bier tappen lijkt me het leukst, maar in de bediening of onze chef helpen in de keuken vind ik ook leuk. Mijn vader zegt altijd dat je gewoon hard moet werken en dat ga ik ook doen.’

Martijn: ‘Maar voor sommige deelnemers is het echt wel heel spannend allemaal hoor. Het is toch nieuw hè? Wij laten hen uitgebreid wennen, we gaan ook elke week op bezoek in het pand, zodat ze de vorderingen kunnen zien en wat vertrouwd raken met de ruimte. En dan helpen ze ook meteen met wat klusjes. Ze mochten bovendien meedenken over de inrichting en de bedrijfskleding.’

Horeca-ervaring

‘Onze waardevolle medewerkers hebben allemaal best wel wat horeca-ervaring en zijn supergemotiveerd. Anders hadden we ze hier niet voor geselecteerd, je moet wel echt willen en er geschikt voor zijn’, voegt Annemarie toe.

Dus ja, zij en haar collega Martijn hebben er vertrouwen in dat hun team het straks hartstikke goed gaat doen. ‘Ik denk dat we onze gasten op allerlei fronten gaan verrassen. Niet alleen qua look van de brasserie en het geweldige menu, maar ook qua feel. Wij leggen ze hier met elkaar ontzettend in de watten.’

www.brasserieAanDeel.nl