STOPPELS | Polderklimaat

Regelmatig nodigt de wetenschap ons uit tot relativering van wereldproblemen. Zoals een recent interview in Trouw met de honderdjarige Kees de Jager, sterrenkundige.

Hij bestudeerde de rol van de zon in de fluctuaties van het klimaat. Tot 1920 zijn klimaatveranderingen te verklaren uit fluctuaties in de activiteit van de zon. Helaas voor klimaatontkenners is er nu meer aan de hand. De gemiddelde temperatuur is nu een graad hoger dan het gedrag van de zon kan verklaren. De meeste klimaatwetenschappers zijn het wel eens: de mens is hiervoor verantwoordelijk.

Wat is dan de relativering in de huidige klimaatdiscussie? De zon is een mega kernfusiecentrale. Waterstof wordt omgezet in helium, en dat proces zorgt voor een steeds hetere en grotere zon. Mogelijk wordt de aarde ooit door de zon opgeslokt. Volgens de wetenschap is het over 500 miljoen jaar op aarde warmer dan 50 graden. Nederland, dus ook de NOP, ligt dan grotendeels in de Noordzee. Het is de vraag of de mens als soort dan nog bestaat. Lijkt me onwaarschijnlijk.

Onleefbaar

Heeft het dan nog wel zin om ons druk te maken over het klimaat, als de aarde op termijn toch al onleefbaar wordt? En wie is de mens om te denken dat hij/zij het klimaat wel eventjes kan fixen door van het gas af te gaan, hout te stoken in plaats van kolen, elektrisch te rijden, kostbare landbouwgrond om te bouwen tot zonneparken, en terrasverwarmers te verbieden (Frankrijk)?

Ja, wij moeten ons erg druk maken over onze invloed op ons leefmilieu, zodat nog vele generaties van onze mooie polder kunnen genieten. Vergroening is noodzakelijk, ook al is het effect van fossielvrij leven en bomen planten niet exact te voorspellen. Toch past ons bescheidenheid over de haalbaarheid van onze doelen. Het goede nieuws: uit recente cijfers zou blijken dat bij een maximaal 1,5 graad hogere temperatuur de zeespiegel ‘maar’ een halve meter stijgt. Het slechte nieuws: het CO2-gehalte in de atmosfeer stijgt nog steeds, en biomassa-stook is volgens de EU duurzaam. Boekhouders ‘verbeteren’ het klimaat.

Ook onze gemeente kreeg een groene opdracht van de overheid. Nog dit jaar moet zij een plan indienen voor het afkoppelen van gasleidingen. Ik hoop dat het gemeentebestuur ons tijdig en zorgvuldig informeert over concrete (concept-)plannen en ‘zienswijzen’. Zodat we aan de bel kunnen trekken, bijvoorbeeld als blijkt dat de doelen heiliger zijn dan de middelen. In Den Haag en Brussel weten ze daar alles van.

Gas

Voor een leefbaar polderklimaat hoeven we echt niet op korte termijn massaal van het gas af, zolang er in veel landen nog kolen- en biomassacentrales bijkomen. Wereldwijd liggen er plannen voor uitbreiding met 87 gigawatt kolenstroom. Geef ons tijdens de energietransitie aardgas in plaats van biomassa en kolen, en richt alle pijlen op een lager energieverbruik. Trouwens, er is nog een kans dat de EU aardgas gaat kwalificeren als duurzaam, dus laten we daar maar even op wachten.

hhaar@planet.nl

Henk van de Haar