Alie wordt handwerkend 100 jaar

Emmeloord - Alie Jonkman-Roessink vierde zondag haar honderdste verjaardag. Maandag kwam burgemeester Jan Westmaas naar de Hof van Smeden om haar te feliciteren.

Alie werd geboren in Heino in een gezin van 6 kinderen. Ze kwam in 1999 vanuit Raalte met haar man Derk naar Emmeloord. ‘De gezondheid van mijn vader nam af en toen zijn ze naar de polder gekomen, dichter bij mij’, vertelt enige dochter Joke. Eerst woonden ze in de IJsselmeerlaan en later verhuisde Alie naar een aanleunwoning aan de Houttuinen, terwijl haar man voor zorg naar Talma Hof ging, waar hij in 2004 overleed.

V&D

De 100-jarige was een liefhebber van dansen en met name de wals. Derk leerde ze kennen toen ze op kasteel ‘t Raelaar bij Heino werkte. Na hun trouwen op 5 mei 1945 woonden ze eerst in Heino waar Joke geboren werd. In 1950 gingen ze naar Zwolle, waar Derk bij NS werkte en Alie verkoopster op de speelgoedafdeling van de V&D werd. Vanuit Westenholte keerden ze terug naar Raalte voordat ze door ziekte gedwongen naar de polder kwamen.

Kralenbloemen

Alie is van het breien, borduren, haken en spinnen en had onlangs nog een expositie van kralenbloemen in de Hof van Smeden. Sinds begin dit jaar woont ze op de verpleegafdeling van de Hof van Smeden. Haar gezondheid gaat achteruit, maar ze loopt nog met hulp van een rollator met een nieuwe heup die ze drie jaar geleden kreeg.

Het eeuwfeest werd met 8 personen gevierd. Alle 7 achterkleinkinderen en 6 achter- achterkleinkinderen konden er vanwege corona niet bij zijn.