Aardappelprijs valt tegen

Regio - Aardappelcoöperatie Agrico maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van 25,00 euro per 100 kilo bekend voor pootgoed van oogst 2020. De prijs betreft een gemiddelde voor alle maten en klassen. Deze prijs valt een stuk lager uit dan voorgaande jaren

De invloed van Covid-19 op de afzet van pootaardappelen is het afgelopen jaar enorm geweest volgens Agrico. ‘In veel van de belangrijke afnemende landen was de situatie zeer slecht. Wegvallende infrastructuren, beperkte beschikbaarheid van financiële middelen en, voor sommige bestemmingen, beperkte beschikbaarheid van containers. Al met al kijkt Agrico terug op een zeer uitdagend seizoen’, vertelt Linda de Jong- Hoekstra namens Agrico.

 

Pakistan en Bangladesh goede betalers

Met vroege bestemmingen, zoals Pakistan en Bangladesh, verging het Agrico goed. Hier werden goede hoeveelheden afgezet tegen hoge prijzen. Daarentegen vielen Azië en Noord-Afrika aanzienlijk tegen. Algerije, een van de grootste afnemers van Nederlandse pootaardappelen, besloot een quotum op te leggen voor maximaal 50.000 ton geïmporteerd pootgoed. De situatie in Europa was sterk landafhankelijk. Over het algemeen verliep de verkoop goed. Spanje vormde één van de negatieve uitzonderingen hierop. Als gevolg van Covid-19 is de verkoop van het ras Agria sterk teruggelopen. Wat betreft de industrie in Noordwest-Europa verging het Agrico erg goed. Er was veel vraag naar de rassen Fontane en Markies.

 

Van 38,00 naar 25,00 euro

Agrico presenteert een 28/+ prijs en daarmee een prijs die geldt voor alle afgeleverde tonnen. Op basis van de huidige inschatting komt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor oogst 2020 over alle geleverde pootaardappelen inclusief de bovenmaat uit op 25,00 euro per 100 kg. Deze prijs betreft klasse S tot en met A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld ongeveer € 1,70 per 100 kg aan licentie worden ingehouden. Ter vergelijking: in 2018 lag de prijs nog op 38,00 euro per kilo.

 

Directie erkent daling

Algemeen directeur Jan van Hoogen erkent dat de prijs lager ligt dan voorgaande seizoenen waarin recordprijzen werden behaald: ‘Gezien de huidige marktsituatie hebben we er als Agrico echter alles aan gedaan om eruit te halen wat mogelijk was voor onze leden.’ In juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken.

 

Over Agrico

Agrico is een onderneming van aardappeltelers op coöperatieve grondslag die zich bezighoudt met het kweken, de teelt, collectie, verwerking en vermarkting van gemiddeld 500.000 ton aardappelen per jaar. De inzet van Agrico is een kwaliteitsproduct passend bij de specifieke eisen en omstandigheden van de klant, waar ook ter wereld. De onderneming beschikt over een inpakbedrijf voor tafelaardappelen in Purmerend, een eigen kweek- en researchbedrijf in Bant en vele eigen proefvelden in binnen- en buitenland. De commerciële en administratieve activiteiten worden geleid vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord. Agrico werkt tevens via eigen dochterondernemingen en deelnemingen in onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Zweden, Canada, Slovenië, Turkije en Kenia en heeft vertegenwoordigers in bijna alle pootgoedimporterende landen. Ongeveer 40 procent van de aardappeltelers in Flevoland is aangesloten bij deze firma.