Je maakt van alles mee op de golfclub

Emmeloord - ‘Hoe kleiner de bal, hoe groter de kwal!’ Kees Raymann, sigaartje in de mondhoek, zegt het met een ironische glimlach. Onderwerp van de spot: Joost Luiten, met afstand Nederlands beste golfer en op een kille vrijdagmiddag, half mei, onderwerp van gesprek op de golfbaan in Emmeloord.

Raymann doet een rondje met Wieger van der Werff, die Luiten twee keer van dichtbij meemaakte. Hij is niet zo gecharmeerd van de top 100-golfer. ‘Geen leuke man, niet sympathiek’, luidt het oordeel van de manager van Agrico. ‘Maar ja, het is ook een Feyenoorder, hè?’ De twee polderbewoners bereiden zich voor op hole 4 van de grote baan, volgens bestuurslid Koos Obbema ‘de mooiste hole van heel Nederland’. Naar de mening van een paar golfers uit Beetsterzwaag lichtelijk overdreven, maar feit is dat de grote vijver tussen de tee en de green van hole 4 een mooie uitdaging maakt. En het uitzicht op de omgeving is prachtig.

Ambitie: 1000 leden

Golfclub Emmeloord groeit en bloeit als nooit tevoren. Het ledental overstijgt de 800, de club telt meer dan 100 vrijwilligers, er zijn concrete plannen om het clubhuis uit te breiden, de financiële huishouding is dik in orde en de ambitie is om uit te groeien tot een vereniging van 1000 leden. Koos Obbema, lid van de business- en sponsorcommissie, is trots op zijn club en straalt dat ook uit. Hij neemt uitgebreid de tijd voor een rondleiding op een buggy. Vertelt honderduit over de twee 9-holes banen en de club, vraagt bijna elke golfer naar de mening over de golfbaan op en rond de oude vuilnisbelt (’Het hoogste punt is hole 8, 17 meter boven NAP’) en heeft alle tijd voor een praatje met vrijwilligers.

Obbema benadrukt het laagdrempelige karakter van Golfclub Emmeloord. ‘Voor minder dan 50 euro per maand kun je onbeperkt golfen. De contributie is vergelijkbaar met een maandabonnement van de sportschool.’ Een groepje greenfeespelers van de Golf & Country Club Lauswolt uit Beetsterzwaag is goed te spreken over de baan en de entourage. ‘Een goede lay-out, prima greens, hartstikke leuk. En het clubhuis straalt gezelligheid en gemoedelijkheid uit. Dat is bij ons wel anders’, zeggen ze. Obbema hoort het met plezier aan. ‘Onze strategie is te blijven werken met veel vrijwilligers. Zonder mensen in dienst kun je de contributie laag houden.’

Flink geïnvesteerd

In de afgelopen jaren heeft Golfclub Emmeloord flink geïnvesteerd in de accommodatie, af en toe door de gemeente geholpen. Denk aan de tweede schuur met plaats voor extra lockers en ruimte voor de stalling van grasmaaiers en golfkarren en niet te vergeten de grote renovatie van de drainage. Kosten: een kleine half miljoen euro. Kostte de golfclub geen cent, omdat de gemeente alles heeft betaald om fouten in de oorspronkelijke aanleg weg te werken. Greenkeeper Harry Heerink zegt, dat het systeem ‘fantastisch werkt’. En verder gaat de rondrit. Koos Obbema wijst op de twee jaar geleden gebouwde toilethokken boven op de bult en op de schuilhutten (‘Bij onweer’) her en der.

Toch, en misschien wel gelukkig, klinkt er ook een kritische noot. In een klein gezelschap uit Havelte en Gaasterland bevindt zich een golfer, die niet te spreken is over de kwaliteit van de greens.’Die zijn erg traag.’ Koos Obbema werpt tegen, dat andere gastspelers ‘de lijnen wel goed’ vinden. De criticus is het er niet mee eens. Terwijl Harry Heerink een bunker aanharkt (‘Doen de greenkeepers voor elk weekend’), vertelt Obbema over clublid en vogelgek Arend Netjes. Hij heeft op verschillende plaatsen nestkasten opgehangen, een zwaluwtoren gemaakt en ervoor gezorgd, dat een torenvalkpaar op de baan nestelt. ‘Sindsdien hebben we geen last meer van muizen.’

‘Kijk, een haas’

Terwijl Obbema het gas nog eens intrapt, roept ie opgetogen: ‘Kijk, een haas. Je maakt hier van alles mee, ha, ha.’ Hij wijst op de schapen, die van mei tot en met oktober het gras rond de bult lekker kort houden en weet te vertellen, dat mooie, geel bloeiende struiken gaspeldoorns zijn. ‘Gemeen spul.’ De pr-man roemt het fantastische uitzicht op de Wellerwaard en de kleurige bollenvelden. ‘Bij helder weer kun je de toren van Spannenburg zien.’ Dan, na meer dan een uur, vindt hij het tijd om terug te keren naar het clubhuis. Wat een ritje van een paar minuten zou worden, dacht uw verslaggever, werd een premium rondleiding.

Met 1000 leden zou Golfclub Emmeloord een van de grootste verenigingen van de Noordoostpolder worden. Om dat streven kracht bij te zetten, heeft de golfclub voor de tweede keer een actie op touw gezet: drie lessen en drie maanden gratis golfen op de par 3-baan voor 75 euro. Vorig jaar leverde de actie tientallen nieuwe leden op. Om voorbereid te zijn op zulke aantallen golfers, wordt het clubhuis uitgebreid om onder meer opslagruimte en een apart secretariaat te creëren. ‘We willen groeien om financieel gezond te blijven’, zegt Obbema, terug in het warme clubhuis. ‘Op die manier creëer je nog meer de mogelijkheid om zelf projecten te financieren.’

Harry de Ridder