Kat overleden door kantelraam

Emmeloord - Dierenambulance Noordoostpolder waarschuwt voor 'kantelramen' die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Vorige week overleed een kat die klem kwam te zitten in zo'n raam.

De dierenambulance werd vorige week opgeroepen om brandweer en politie te assisteren bij een vastzittende kat.  Op zich geen ongebruikelijk verzoek om hulp, maar bij aankomst bleek het toch even anders dan verwacht. Een nachtmerrie voor iedere katteneigenaar.

Op de eerste etage van een woonhuis hing het beestje. Ze had door het kantelraam dat op de kiepstand stond naar buiten willen klimmen maar is haar grip verloren. Vervolgens is ze naar beneden gezakt en klem komen te zitten. Zonder ingrijpen kan dit leiden tot verstikking of schade aan het ruggenmerg, met verlamming of overlijden als gevolg. Omdat niemand tijdig heeft kunnen ingrijpen was dit laatste helaas het geval.

Handdoek

Dit soort ongelukken zitten in een klein hoekje, maar kunnen voorkomen worden. Door aan beide zijden van het raam een dikke handdoek in de kier te plaatsen bijvoorbeeld. Ook zijn er speciale beschermrekjes verkrijgbaar die de zijkanten van het raam afschermen.