NK dammen een memorabel toernooi

Kraggenburg - Over tientallen jaren praten damliefhebbers nog over het NK in Kraggenburg. Daarvan zijn deelnemer Wouter Sipma en organisator IJsbrand Haven overtuigd. ‘In de agrarische sector vergeet je sommige jaren niet. Hetzelfde geldt voor dit toernooi’, zei Haven in zijn openingsspeech.

De nationale titelstrijd, die tot en met zaterdag duurt, is memorabel omdat de complete damtop erbij is, maar meer nog vanwege de bijzondere omstandigheden waaronder het toernooi wordt gespeeld. Het NK werd meerdere keren vanwege de coronapandemie uitgesteld, maar kon toch doorgaan omdat het toernooi tot de categorie ‘topsportevenement’ wordt gerekend. ‘Ik heb enorm naar dit NK uitgekeken’, zegt semiprof Wouter Sipma. ‘Eindelijk weer eens lekker spelen en genieten. Ik heb het bijgehouden: het is 439 dagen geleden, dat ik mijn laatste toernooi, in Turkije, heb gespeeld.’

Digitaal volgen

IJsbrand Haven van de organiserende Stichting Aanzet is een tevreden man. ‘Het loopt lekker’, zegt hij. ‘Alleen jammer dat er geen toeschouwers bij het toernooi aanwezig mogen zijn.’ Het is anders dan anders. De dammers zitten in de welbekende bubbel. Van leuke side-events kan geen sprake zijn. Ja, je kan het toernooi digitaal volgen via een livestream en kenners, onder wie Paul Oudshoorn, Esther van Muijen, Kees Thijssen en Matheo Boxum analyseren en becommentariëren de partijen. Boxum, het grote damtalent uit Emmeloord, is woensdag weer van de partij.

Natuurlijk zijn de organisatoren verheugd, dat het NK gespeeld kan worden. ‘Maar de sjeu is er vanaf’, vindt Haven. ‘Nevenactiviteiten trekken altijd veel publiek, maar door corona mag er niet veel.’ Hij is al blij, dat het deze week mooi weer is. ‘Er komen mensen op het terras zitten en voor de spelers is het ook leuk, anders zitten ze toch een beetje opgesloten.’ Medeorganisator Bart Jonker beziet het van de zonnige kant: ‘Er wordt tenminste topsport bedreven.’ Het is alweer het vijfde NK, dat door de stichting wordt georganiseerd. Eenmaal, in 2011, organiseerden Haven en co zelfs een WK.

Dubbele ronde

Dat zal er niet snel een tweede keer van komen. De tijden zijn veranderd, sponsorgelden en subsidies zijn moeilijker binnen te harken dan tien jaar geleden. Een NK organiseren is natuurlijk ook prachtig, zelfs in coronatijd. Wouter Sipma is in ieder geval blij, dat hij na meer dan een jaar weer zijn krachten mag meten met andere dammers. De 28-jarige dammer uit Groningen geniet tussen twee partijen door van een bakkie soep. Drie dagen staat een dubbele ronde op het programma, zaterdag voor het eerst. ‘De omstandigheden hier zijn goed. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe.’

‘Hier’ is hotel Van Saaze, tien dagen lang gastheer van het NK. Sipma komt relaxed over. Hij draait dan ook al een tijdje mee. ‘Die ervaring helpt me. Ik heb ondertussen geleerd hoe ik zelf moet spelen. Ik wil van nature veel risico nemen, maar als je dertien partijen moet spelen is het beter om stabiel te zijn. Dat is wel een beetje tegen mijn natuur in.’ In een ijzersterk deelnemersveld met kanonnen als Roel Boomstra, Alexander Baljakin en Martijn van IJzendoorn is het wellicht sowieso verstandig om niet te hard van stapel te lopen.

Minder tijd

Wouter Sipma was tot vorig jaar fulltime damprofessional. Sinds april 2020 is hij semiprofessional: hij damt niet alleen, maar is tegenwoordig ook werkzaam als IT-trainee aan de universiteit in Groningen. ‘Dat betekent, dat ik minder tijd dan normaal had om me voor te bereiden. Ik heb wel een week vrij genomen, ook om uit te rusten.’ Sipma wist niet goed, net als zijn tegenstanders waarschijnlijk, hoe hij ervoor stond, maar het begin is veelbelovend. De geboren Drent gaat voor een podiumplaats en hij ligt op koers, want na vijf partijen is hij gedeeld koploper.

Achtste op een WK, vijfde op een EK en gedeeld tweede op een NK. Zie hier de beste resultaten van Wouter Sipma op grote toernooien. Een podiumplaats zou gezien de grote tegenstand een prestatie van formaat zijn. En het is de enige kans dit jaar voor Sipma om te shinen. Hij heeft zich niet voor het WK geplaatst en het EK is afgeblazen. Sipma rekent zich niet rijk, maar: ‘Deze punten heb ik alvast binnen.’ Hij realiseert zich, dat een plek bij de eerste drie een klein wonder zou zijn. ‘Dit toernooi is zo sterk bezet. Als je vierde wordt, kun je toch een heel goed toernooi hebben gespeeld.’

Harry de Ridder