VHM Machinery breidt fors uit

Ens – Hij begon in 2014 aan de Mammouthweg op de boerderij van zijn ouderlijk huis. In zijn eentje op 200 tot 300 vierkante meter. Maar Rik van Hees (37) moest vrijwel direct snel bijschakelen met VHM Machinery.

Het bedrijf dat machines bedenkt, ontwikkelt en bouwt voor de agrofoodsector ging al na vijf jaar naar een nieuw, groter onderkomen aan het Oogstveld. Maar anno 2021 is ook hier het alsmaar groeiende VHM uit zijn jasje gegroeid.

Groei is geen doel

En dus wordt er bijgebouwd. Maar liefst 3400 vierkante meter. ‘En als we willen, kunnen we hier op deze locatie in de toekomst nog verder uitbreiden’, vertelt Rik met een grote glimlach. Hij kan zelf soms ook niet helemaal bevatten dat zijn onderneming zo’n vlucht heeft genomen.

‘Groeien was nooit een doel op zich. Ik begon als ondernemer, omdat de vrijheid me trok. En ik vond het gewoon heel interessant om machines te bouwen en daarmee oplossingen te bieden aan andere bedrijven.’

Maar het ging hard. Inmiddels is niet alleen het bedrijfsoppervlak gegroeid, maar loopt er ook dertig man personeel rond. ‘Ik weet ook niet precies waarom het zo rap ging. Misschien omdat we flexibel zijn en snel kunnen inspelen op vragen van opdrachtgevers en een goede klantondersteuning bieden? Of omdat we een jong team hebben van engineers, monteurs en lassers en dergelijke, dat heel gemotiveerd is?’

Lef om uit te proberen

Het zou ook kunnen liggen aan de gezonde portie lef van VHM. ‘Wij durven dingen uit te proberen. Zoeken vaak de grens op om zo de beste oplossingen te vinden voor onze klanten. Ieder jaar maken we wel twee of drie machines die in de hele wereld nog niet bestaan. Dat brengt risico’s met zich mee, maar het is ook meteen onze kraamkamer voor de volgende uitvindingen.’

VHM bouwt voor de verwerkende sector en de grotere telers die zelf hun producten verwerken, machines die goederen tussen de 500 tot 2.000 kilo vervoeren. Dan kan het gaan om aardappels en uien, maar ook grind bijvoorbeeld. Het Enser bedrijf tekent en bouwt en levert de complete nazorg.

Meer bouw- en testruimte

In de hal die nu wordt gebouwd, worden straks de machines in elkaar gezet en is er ruimte om ze te testen. ‘Op de oude plek blijven we ze bouwen.’ De kantoren en de kantine gaan ook mee naar de nieuwbouw.

‘Ik wil een open kantine in de werkruimte, een soort terras waar je koffie kunt drinken en een broodje kunt eten midden in de fabriek. Zo houdt iedere werknemer binding met wat we hier nou eigenlijk doen in ons bedrijf. Of je nou op kantoor werkt in de administratie, als engineer of als bouwer; alleen samen kunnen we doen wat we doen: supergoeie machines maken. En daar hebben we alle collega’s bij nodig.’

www.vhm-machinery.nl