POLDERHEMEL | Gedeeltelijke zonsverduistering

Voor het eerst in lange tijd is er weer een bijzonder verschijnsel vanuit ons land te aanschouwen. De maan zal gedeeltelijk voor de zon langs trekken.

Aflevering 1333
9 JUNI – 16 JUNI

 

Gedeeltelijke zonsverduistering

Die gebeurtenis zal voor een gedeeltelijke verduistering van de zon zorgen. Het zal niet dramatisch zijn, maar 18 procent van de zonneschijf zal worden afgedekt. Dit zal voor wie nog een eclipsbrilletje heeft goed te zien zijn. Ook kan met behulp van verrekijker of telescoop het zonnebeeld op een vel papier geprojecteerd worden. Nooit rechtstreeks zonder bescherming naar de zon kijken. Dit kan u uw ogen kosten! Het projecteren op een vel papier is verreweg te veiligste methode. Het vergt enige oefening om de kijker zonder erdoor te kijken op de zon te richten, terwijl het vel papier achter het oculair wordt gehouden. Wie toevallig in het noordpoolgebied is, kan een ringvormige zonsverduistering zien. Er zal dan een smalle vurige ring dicht boven de horizon te zien zijn voor maximaal 3 minuten en 51 seconden. Hier in ons land duurt de gedeeltelijke verduistering van 11.19 uur tot 13.31 uur met om 12.23 uur het maximum. 
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 12 juni)
Zon op: 05.13 uur; onder 22.01 uur.
Maan op: 06.26 uur (zaterdag); onder 00.10 uur (zondag).
 
MAAN – De eerste dagen is de maan nog niet te zien. Het is op donderdag 10 juni om 12.53 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Stier. Vanaf het weekeinde is de maan in de avond weer in het westen/noordwesten te zien. De schijngestalte neemt dan weer toe.
 
PLANETEN – In de ochtend, voor zonsopkomst, zijn de planeten Jupiter en Saturnus boven de zuidoostelijke tot zuidelijke horizon te ontwaren. Ze zijn goed te zien zonder kijker. Jupiter is veruit het helderst van de twee. In de avond, kort na zonsondergang, is de planeet Venus laag in het westnoordwesten te zien. Op 11 en 12 juni staat de maan erbij. Mars (in sterrenbeeld Tweelingen, westnoordwesten, laag) gaat rond 00.33 uur in het noordwesten onder. Zijn afstand tot de aarde is nog groter geworden, 348 miljoen kilometer. Mars is nu een weinig opvallend oranje lichtpuntje. In de loop van de zomer zal hij achter de zon verdwijnen.
René P. Elings, tel. 0527-699142