Restanten Lancaster JA702 gevonden bij Tollebeek

Tollebeek - WOII-onderzoeker Teunis Schuurman uit Vollenhove ontdekte dat de op 30 januari 1944 neergestorte Lancaster JA702 niet bij Marknesse, zoals tot 2018 werd aangenomen, maar op kavel H-33 bij Tollebeek crashte.

Zijn theorie wordt extra onderbouwd met onderdelen van de Lancaster die onlangs gevonden zijn op kavel H-33 aan de Zuidermiddenweg 19-1 bij Tollebeek.

Met hulp van metaaldetectoren hebben vrijwilligers op kavel H-33 talloze onderdelen en munitie van het gecrashte toestel uit de polderklei gehaald en dat geeft munitie aan de theorie van Schuurman, die zich sinds 2018 inspant om de crashpaal op de juiste plek te krijgen. Het afdekplaatje van het Lancaster cockpitlampje met opschrift spreekt duidelijke taal, maar ook de munitievondsten.

De crashlocatie bij Marknesse was decennialang een eigen leven gaan leiden door een bericht van de Koninklijke Luchtmacht. Op 29 maart 1973 meldde de Identificatie & Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht dat de gevonden vliegtuigresten aan de Oosterringweg 3, toebehoren aan de Lancaster Mk.III JA702 (GT-Z) die 30 januari 1944 bij Marknesse neerstortte in de polder.

Propeller

Akkerbouwer Jan van Hulzen had een akkerbouwbedrijf op kavel H-33n bij Tollebeek waar zijn vader in 1957 begon. ‘Bij het aardappelrooien kwamen er vroeger al stukken van een toestel en munitie boven. Echter op nog geen 800 meter van de Lancaster ligt het wrak van de op 8 oktober 1943 neergekomen Boeing B-17G op H-18. Dit toestel heeft een crashpaal die op 360 meter afstand van de rampplek staat. Akkerbouwer Jaap van der Kooy, die er een bedrijf aan de Zuidermeerweg 19-2 had, stootte ooit met de ploeg op een propeller. ‘En we hebben ook de motor uitgegraven en afgevoerd’, vertelt hij.

De twee waren in de veronderstelling dat het om het Amerikaanse vliegtuig ging, maar uiteindelijk waren het twee vliegtuigen. Op de plek van de Lancaster werd .30 munitie gevonden bij de Boeing .50 munitie. Des te meer reden om de crashpaal te verhuizen.