Jan Groenendijk pakt goud in zinderende damfinale

Kraggenburg - Jan Groenendijk is de nieuwe damkampioen van Nederland in een een zinderende damfinale in Kraggenburg.

In de slotronde forceerde de jonge Nijmegenaar met een giftige slagzet tegen Bhiem Ramdien een barrage met titelverdediger Alexander Baljakin, die daarin met een simpele wending werd afgetroefd.

Dubbeloffer

Wouter Sipma liet een enorme kans op het brons tegen Andrew Tjong A Ong onbenut en moest vervolgens in de verlenging het hoofd buigen voor zijn Groninger kameraad Roel Boomstra. Debutant Bart Terwel trof in de slotronde na roemloze nederlagen tegen Heusdens, Groenendijk en Boomstra met Alexander Baljakin de vierde grootmeester op rij. Dat leek een kansloze missie voor de psycholoog uit Gouda, die zich echter niet van de wijs liet brengen door het laveerspel van zijn grote tegenstander en met een goed getimed dubbeloffer remise forceerde.

Het puntverlies leek voor Baljakin met een sisser af te lopen, omdat Jan Groenendijk de zich prima verwerende Bhiem Ramdien trof, die 37 zetten lang gelijke tred hield. Op dat moment speelde de Nijmegenaar zijn laatste en gevaarlijkste troef uit: zijn ongeëvenaarde combinatievermogen. ‘Bhiem kon zich met een zet naar de rand nog verdedigen, maar ik wist vrijwel zeker dat hij van plan was het gat in zijn centrum te dichten.’ Toen Ramdien dat inderdaad deed gaf Groenendijk hem een handvol schijven cadeau en doorkliefde via een giftige ‘plakker’ in een fraaie slalom de zwarte verdediging.

Sneldam-barrage

En dus was de 60-jarige Baljakin na een slopende tiendaagse alsnog veroordeeld tot een sneldam-barrage, waarin zijn 38 jaren jongere rivaal zowel mentaal als fysiek in het voordeel was. Al in de tweede partij viel de beslissing, toen Baljakin met een tijdelijk offer ruimte wilde creëren maar totaal de lichte tegencombinatie overzag, waarmee Groenendijk de partij en de titel naar zich toetrok.

Groenendijk was helemaal gelukkig met zijn eerste grote prijs. ‘Ik wist dat het lastig zou worden om in dit sterke veld te winnen. Ik heb mijn energie redelijk weten te verdelen en op de geschikte momenten mijn kansen gepakt. Je hebt niet alles in de hand en dus heeft Bart Terwel al een Belgisch biertje van me gehad voor zijn spel tegen Baljakin. Deze titel smaakt naar meer en ik kijk uit naar het WK over drie weken in Tallinn.’

Bert Dollekamp, DvhN