STOPPELS | Plek

Instagram is echt een grappige plek. Nou ja, zo grappig is het nou ook weer niet en een plek is het natuurlijk überhaupt niet. Toch weet mijn duim altijd moeiteloos het icoontje te vinden: onder Facetime, boven de digiD app.

Ja, ik ben ook volwassen. Instagram kwam in een tijd dat selfies nog geen naam hadden en vinkjes enkel op to-do lijstjes te vinden waren. Een ‘app’ was nog een abstract begrip en Instagram was er een om foto’s te plaatsen. Er hing echt een retro sfeer: je kon alleen vierkante foto’s plaatsen en er was de trend om foto’s zo ‘Tumblr’ mogelijk te maken.

Tumblr

Tumblr was eigenlijk een andere app waar ik nooit op heb gezeten, maar op Instagram had het zijn eigen betekenis. Een Tumblr foto hield zoiets in als: esthetisch, romantisch, met veel filters en sfeer. Zo heb ik ook heel wat van dat soort foto’s gepoogd te maken: van schoenen, outfits, eten en mezelf. En dat in Emmeloord. Eliezepiezzz ging er echt voor.

In 2012 kocht Facebook Instagram voor 1 miljard dollar over. Instagram had toen 12 personeelsleden. De droom van elke startup? Een middagje instafoto’s maken was inmiddels de hobby van menig tiener en ook fotografeerden we erop los op snapchat: nu vooral bekend van de ‘snapchatkaart’ en ‘dagen’, toen nog een app waarop je uitsluitend foto’s naar elkaar kan sturen die meteen verdwijnen.

Selfiegeneratie

Zijn wij de selfiegeneratie? Onze communicatie loopt voornamelijk via beeld en ja, dat beeld is meestal van onszelf. Ik zie daar geen probleem. Wel is van de ongedwongen, creatieve sfeer op Instagram weinig terug te vinden. Instagram is volwassen geworden. Het is een nieuwsmedium, platform voor activisten, webshop, verdienmodel en visitekaart. Een manier om je eigen content te maken en de content van beroemdheden te volgen. Een plek waar perfectie onbewust de norm is.

Schokland

Maar het is dus helemaal geen plek! Plekken zijn hier: op de Deel, op Schokland, langs de gracht, op het museumplein. Daar wordt inderdaad geregeld voor insta geposeerd, maar vooral geleefd! En daar kan geen instapost tegenop.

Elisa Maayeshi