Tuinenweekeinde in Noordoostpolder

Emmeloord - In Noordoostpolder gaan 12 en 13 juni bijzondere tuinen open. De open dagen zijn van 10:00 tot 17:00. Er wordt veelal entree geheven, die vaak ten behoeve van een goed doel is.

De tuinen variëren van stadstuin tot boerderijtuin, ieder met een heel eigen karakter en liggen verspreid door de Noordoostpolder.  De kwekerij Flevo siergras, met siertuin, is dit weekeinde ook open.

Appelhof, Blokzijlerdwarsweg 2, Marknesse    

Op een voormalig fruitteeltbedrijf is een tuin gecreëerd met grote Engelse borders met veel verschillende vaste planten. Vanuit de voortuin komt men uit op een lager gelegen terras, omringd door veel bloeiende planten en een karakteristiek tuinhuis. Er is ook een kleine groentetuin. Verder is er een sfeervolle brocante schuur/winkel.


De Achtertuin, Zuidwesterringweg 26B, Tollebeek

De tuin is gelegen achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Wat eens een groot grasveld was, is omgevormd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola met rozen en clematissen loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin ligt een grote vijver en hier bevindt zich ook het tuinhuis met veranda. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Hier is tevens een B&B om heerlijk tot rust te komen.

Ellen’s Tuin, Het waterland 56, Emmeloord

De voortuin bevat helleborussen, hosta’s en grassen. In de borders langs de oprit is voornamelijk met gele en witte beplanting gewerkt. De achtertuin is een verrassing. Hier valt de geluidswal achter in de tuin direct op. Deze is weelderig met bloemen, in blauwtinten  en bloeiende struiken begroeid en via trapjes te beklimmen. De borders op het vlakke gedeelte liggen om een kleine natuurlijke vijver en een gazon. Deze zijn met diverse kleuren opgevuld. De smalle kronkelpaden lopen helemaal rond. Het snoepstraatje tegen de achterzijde van de garage is gevuld met kruiden, aardbeien, braam, wijnbes en druif.

Flevo Siergras, Kalenbergerweg 12/1, Luttelgeest

Flevo Siergras houdt zich bezig met het kweken van siergrassen en bamboes. De grassen en bamboe worden in verschillende potmaten gekweekt en verkocht op de kwekerij. Daarnaast leveren ze groene dakbedekking of talud bekleding. Het ontwerpen en aanleg van een tuin waarin niet alleen siergrassen en/of bamboe, ook vaste planten, heesters en bomen behoort tot de mogelijkheden. Gewoonlijk open van dinsdag t/m zaterdag.

Lancaster Garden, Lindeweg 6, Emmeloord

Het rechtlijnige polderlandschap is de inspiratiebron voor de moderne landschapstuin bestaande uit strakke lijnen, hoekvormige compartimenten en een diversiteit aan beplanting. Bij aankomst wandel je onder het groene bladerdak van de prieel-iep door die uitmondt in een glooiend gazon te midden van grote borders waar een verscheidenheid aan planten, grassen en kleurrijke bloemen samensmelten. Door de landschapstuin lopen strak gesnoeide hagen, waardoor de imposante tuin knus blijft ogen. Kuier tussen de gespiegelde borders vol met witte rozen en geurende lavendel in de voortuin en kom uit op het schelpenpad waarin de schelpen uit de voormalige Zuiderzeebodem zijn verwerkt. De schelpenpaden lopen stijlvol door de vijvertuin langs de roestvrijstalen vijver. Tussen de beplanting door staan zitjes waar men kan genieten van de temperamentvolle tuin met op de achtergrond de vergezichten van het Polderlandschap. Hier worden planten verkocht t.b.v het goede doel.

Tevens zijn op zondag ook het Pronkjewail op 't Nije laand,  Hertenweg 5, Kraggenburg en Si dimmi, Hertenweg 18, Kraggenburg te bezoeken.