Jaap de Boer gouden schilder bij 'gouden' bedrijf

Urk - Jaap de Boer werd deze week gehuldigd voor 50 jaar trouwe dienst bij Schiildersbedrijf K.J. Coenen op Urk. Een gouden werknemer bij een sociaal gezien 'gouden' bedrijf.

De Boer begon als 15-jarige bij jongen werd ik aangenomen door Karel Johannes Coenen, de oprichter van schildersbedrijf Coenen dat inmiddels 75 jaar bestaat. 'Karel Coenen leerde ik kennen als een man met een goed hart, toen mijn vader op jonge leeftijd overleed en mijn moeder alleen achterbleef met 8 zoons mocht ik in de winter gewoon doorwerken omdat ik kostwinner was. Ook moest ik vaak naar een weduwe toe om te werken, ik hoefde dan geen uren te rekenen. Dat hoefden ze niet te betalen en ik leerde zelfstandig te werken zei hij', vertelt de jubilaris.

'De eerste 2 jaar werd ik opgeleid door Steven Ras en Joop Woord. Daarna werkte ik 23 jaar samen met zoon Koos van Coenen. Na 25 jaar op Urk gewerkt te hebben kwam er een vraag van een woningbouwcorporatie uit de Noordoostpolder om een schilder die drie of vier weken kon mee helpen om de vele kleine klussen weg te werken. Men vroeg of ik dat wilde doen, die 4 weken zijn inmiddels 25 jaar geworden, het beviel van beide kanten goed.'

'Ik kom bij jong en oud thuis en van allerlei nationaliteiten. Ik werk meestal alleen en bij een grote klus vraag ik een collega. 23 jaar geleden werd mijn vrouw ernstig ziek en moest ik vaak naar het ziekenhuis voor onderzoeken en behandelingen met haar en dat waren er nogal wat. Hier kreeg ik alle medewerking voor van Coenen ook toen mijn vrouw overleed. De jongste zat nog op de lagere school die om half negen begon. Ik mocht gewoon later beginnen. Zo kon ik zelf het gezin groot brengen. Dat waardeer ik enorm. Als men naar elkaar omkijkt komt men heel ver. Nog steeds doe ik mijn werk met veel plezier en in goede gezondheid, Ook dat hebben we niet aan onszelf te danken maar aan de Hemelse Vader die moed en kracht gaf om mijn werk te kunnen doen en het gezin groot te brengen', besluit De Boer.