Komt er een maritieme HBO-opleiding op Urk?

Urk - Geert Hoekstra, de donderdag geïnstalleerde maritieme practor ROC Friese Poort Urk, gaat verkennen of er verkorte hbo-opleidingen aangeboden kunnen worden op de locatie Urk.

Samen met hbo-instellingen wordt gekeken naar een tweejarige hbo Associate Degree (AD) die in meerdere uitstroomprofielen binnen de maritieme sectoren voorziet. Het eerste initiatief vanuit het practoraat is echter  een praktijkonderzoek naar het huidig maritiem onderwijsaanbod (zowel qua vorm als inhoud) en de belangrijkste behoeften voor maritiem onderwijs in 2030. 

Blauwe economie              

Een derde initiatief vanuit het practoraat team is een masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie te organiseren. Familiebedrijven en ondernemers uit de visserij, aquacultuur en visverwerking/-handel kunnen zich vanaf september dit jaar aanmelden. In een serie kennissessies worden in samenwerking met de Wageningen Universiteit en partners de meest recente inzichten vanuit onderzoek en praktijk gepresenteerd.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn financiering, personeel en bedrijfsopvolging, circulaire economie, innovatie, digitalisering, et cetera. Studenten kunnen deze kennissessies ook bijwonen waarbij ze onderzoek kunnen doen naar praktijkvragen vanuit de deelnemende bedrijven.

Trainingscentrum

Op de langere termijn, gaat het practoraat zich ook richten op het Maritieme trainingscentrum dat dan geopend wordt. Samen met de maritieme sector en onderwijs zullen praktijkonderzoek- en testen worden opgezet rondom nieuwe technieken en om de veiligheid te vergroten aan boord van schepen in de visserij en binnenvaart. Of als het gaat om de veiligheid op de werkvloer van maritieme bedrijven.