Irmgard schrijft ‘Stralend dichtbij jou’

Marknesse - Stralend dichtbij jou - Toen, nu en voor altijd - is de titel van de debuutbundel van Irmgard Breidenbach-Stokking uit Marknesse.

Ze schreef de bundel met 32 gedichten voor kinderen/jongeren, leerkrachten, ouder(s) en/of verzorger(s). De gedichten zijn vooral bedoeld om het gesprek aan te gaan over moeilijk onderwerpen zoals rouw en vriendschap. ‘Ik merkte dat mijn oudste zoon moeite had met het verwerken van het overlijden van zijn oma’s. Samen hebben we een gedicht geschreven om het te verwerken’, vertelt Irmgard.

 

Stralend dichtbij jou

 

Stel, je kan op wolken liggen.

Gewoon heel even maar.

Oh wat zou dat heerlijk zijn.

Zo fijn, dichtbij elkaar.

 

Met de wind zacht door mijn haren.

Als de maan als nachtlamp schijnt.

En jij helder stralend sterretje.

Stiekem achter de wolk verschijnt.

 

Zo dichtbij, het zal een droom zijn.

Toch voelt het voor mij echt waar.

Want wie in dromen blijft geloven.

Gelooft in altijd…

Met elkaar.

 

 

Irmgard vertrouwt al jaren haar gedachten gerangschikt in woorden toe aan de computer. Toen ze in coronatijd vrienden enkele gedichten liet lezen, merkten die op dat ‘ze er meer mee moest gaan doen’. Ze trok de stoute schoenen aan stuurde een verzameling van haar gedichten naar uitgeverij Boekscout. En 4 juni was haar eigen gedichtbundel voorzien van zelfgemaakte met de computermuis getekende illustraties een feit.

‘De titel had ik al gauw bedacht en van daaruit ben ik begonnen om er gedichten bij te zoeken.’ Over vaderdag bijvoorbeeld. ‘Wie is je vader, natuurlijk is er een biologische vader, maar er zijn stiefvaders, pleegvaders en moeders die ook die vaderrol hebben. En tranen, heb je die van geluk, verdriet of zijn het stille tranen. De gedichten zorgen voor herkenning en zijn gespreksmateriaal voor kinderen.’

6 jaar en ouder

De gedichten van Irmgard moeten aansluiten bij kinderen van 6 jaar en ouder. ‘Maar ook pubers hebben er wel wat aan, ervaar ik.’ De reacties op haar bundel maken haar enthousiast om het niet bij één te houden. ‘Ik heb nog een hele voorraad liggen, maar het geeft ook inspiratie tot het maken van nieuwe gedichten. De creativiteit die het maken van een gedicht vraagt, geeft mij rust.’

De thema’s en boodschap die Irmgard Breidenbach-Stokking in haar gedichten verwoordt, komen mede voort uit moederzijn, werk in de gehandicaptenzorg en als onderwijsassistent binnen het (speciaal) onderwijs. Stof en inspiratie put ze ook uit de twee jaren dat ze met Up With People reisde. Momenten waarin vriendschap, verlies,(t)rouw en afscheid centraal stonden.

‘Ik merkte dat korte gedichten met bijbehorende tekeningen mij, maar vooral ook de cliënten en kinderen, hielpen in de herkenning, verwerking en herinnering van verschillende momenten. Soms word ik ook wel gevraagd om een gedicht te maken over een bepaald onderwerp. En dat alles leidde tot deze bundel om het gesprek op gang te brengen, herkenning of troost te bieden of gewoon om lekker op de bank te lezen’, besluit Irmgard.

Stralend dichtbij jou - Toen, nu en voor altijd, ISBN: 9789464314656 Geïllustreerd: ja Verkoopprijs: € 16,99. Te koop bij de Bruna.

Cees Walinga