Het zoemt boven de rotondes

Emmeloord - De mooie bloeiende rotondes in Emmeloord vloeien voort uit een schoolproject dat enkele jaren geleden gedaan werd op Aeres, toen nog het Groenhof in Emmeloord.

De leerlingen Marnix Lubbers en Tjardo Jongschaap maakten studie van bloeiende bermen nadat de gemeente daar om had gevraagd. Die wilde namelijk invulling geven aan de motie ‘Buitengewoon bloeiend’ van PvdA/GL en SP die door de raad was aangenomen. De studenten kwamen tot vier opties, waarbij de gemeente koos voor de variant van vaste planten.

‘In beheer en kosten zijn deze opties niet duurder dan een saaie grasberm. Bovendien brengt dit meer voordelen met zich mee: het is duurzamer, ziet er mooier uit, er is geen chemische gewasbescherming nodig én er is meer ruimte voor insecten’, pleitten de onderzoekers destijds. De gemeente maakte er budget voor vrij en past dit inmiddels toe in de openbare ruimte. En hoewel het specifieke potje Kleurrijk Groen er niet meer is, blijven de groene rotondes, want dorpen en wijken vragen naar deze groene aanpak, omdat het er zo mooi uitziet. En de bijen zijn er ook blij mee. Het zoemt boven de bermen en rotondes.