AgriLady: ‘Liefde voor koe centraal’

Tollebeek – Als ze het over koeien heeft, dan begint ze te stralen. Als ze het over haar lievelingskoe Kirsten heeft, dan nog net ietsje meer. Nienke Kloosterman (20) uit Marknesse leeft voor die beesten.

‘Ze zijn zo vriendelijk, nieuwsgierig en een beetje dommig. Dat vind ik heel schattig.’ De liefde voor de koe is dan ook de rode draad in haar bedrijf: AgriLady. In dit bedrijf zijn een zaalverhuur, de organisatie van kinderfeestjes en een webshop verenigd. Daarnaast is Nienke als zzp’er in te huren op melkveebedrijven. Ze studeert aan de agrarische hogeschool in Dronten, na de mbo-opleiding Dier- en Veehouderij. En werkt dolgraag op de boerderij.

‘Ik wilde als kind altijd al met grote dieren werken. Na een stage op een melkveebedrijf was ik meteen verkocht. Koeien hebben mijn hart gestolen.’ Al jaren werkt ze daarom bij een melkveehouder aan de Domineesweg bij Tollebeek.

‘Hier help ik mee met de verzorging van de 180 melkkoeien die hier rondlopen. Mijn baas had een zaal die uitkijkt op het strohok waar de hoogzwangere koeien rondscharrelen. Maar daar deed hij niks mee. En ik had er wel ideeën voor.’

Zaal met uitzicht op stal

Want wie wil er nou niet vergaderen met aan de ene kant uitzicht op de stal en aan de andere kant uitzicht op de uitgestrekte polderakkers? De zaal is te huur voor groepen tot 45 personen en van alle gemakken voorzien. ‘Het kan zomaar zijn dat er een kalfje wordt geboren tijdens de vergadering. Dat is toch bijzonder?’

Kinderfeestjes

Kinderfeestjes behoren ook tot de mogelijkheden. De kleintjes hebben de tijd van hun leven met het leren melken van koeien, een klomp verven en knuffelen met kalfjes. ‘Ze mogen de koeien ook een wortel voeren. En de boer heeft zelf een speurtocht voor ze gemaakt, zodat ze de hele boerderij kunnen bekijken.’ Er is natuurlijk boerencake, limonade, hamburgers of pannenkoeken.

In de webshop van AgriLady zijn allerlei leuke spulletjes te koop, zoals T-shirts en slabbetjes. Lievelingskoe Kirsten -nummer 438- speelt daar een grote rol in. Haar kop met kenmerkende zwarte vlek prijkt -net als op het logo- op alle merchandise.

Kirsten

‘Met Kirsten had ik meteen een klik. De meeste koeien zijn wat schuw, maar zij niet. Ze vindt het heerlijk om te knuffelen en ze is heel lief’, legt Nienke uit. De koe kreeg vijf kalfjes en geeft veel melk.

‘Veel mensen in vooral de Randstad denken dat boeren niet goed zijn voor hun dieren. Maar ik wil met mijn bedrijf graag laten zien dat ze het hier heel goed hebben. Ze hebben de ruimte, krijgen goed te eten en hun gezondheid staat in alles voorop. Daarom worden er nu bijvoorbeeld ook ventilatoren opgehangen in de stal, omdat koeien niet goed tegen de warmte kunnen.’

www.agrilady.nl