Noodweer raast over Noordoostpolder, brandweer urenlang bezig met stormschades

Emmeloord - Een groot deel van de Noordoostpolder kreeg vrijdagavond de volle laag van het onweer dat over het land trok. Noodweer met veel regen, hagel en zware windstoten trok rond 19:00 uur over en zorgde voor veel schade. Tientallen bomen waaiden om en wegen lagen bezaaid met afgebroken takken.

Volgens weerman Robert de Vries had Emmeloord te maken met een zogeheten downburst, ook wel valwind genoemd. Dit weerfenomeen ontstaat als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort. Hierbij kunnen ongekende krachten vrijkomen waardoor bomen als luciferstokjes afbreken, aldus het KNMI. Een onweerswolk is een sterk kolkende luchtmassa waarin warme lucht omhoog en koude lucht omlaag beweegt. 'Mijn windmeter heeft een stoot van 95,4 km/u gemeten en het kwik zakte 6 graden in 10 minuten! Echt spectaculair!', schreef De Vries op Twitter.

Omgewaaide bomen

De brandweer kreeg in het noorden van Flevoland tientallen meldingen binnen van stormschade. Het ging vooral om omgewaaide bomen over de weg en afgebroken takken die voor gevaarlijke situaties zorgden. De brandweerlieden van Emmeloord, Marknesse, Ens, Nagele, Creil en Rutten, oftewel alle brandweerploegen van de Noordoostpolder, werden opgeroepen om de meldingen af te handelen. Er werd een speciaal actiecentrum ingericht om de klussen te verdelen en daarmee de 112-meldkamer te ontlasten. De meeste brandweerlieden zijn een paar uur aan het puinruimen geweest. Ook de gemeente en een aannemer werden ingeschakeld.

Aanrijding met tak

Op de Marknesserweg bij Marknesse kwam rond 19:15 uur een motorrijder in botsing met een afgebroken tak. Hij zou hierbij lichtgewond zijn geraakt. Verder waren veel polderwegen enige tijd afgesloten vanwege omgewaaide bomen en afgebroken takken. De brandweer van Emmeloord had rond 23:30 uur het laatste klusje. Een grote tak hing gevaarlijk boven de Kamperweg. Met behulp van de hoogwerker uit Lelystad, een touw en een kettingzaag kon het gevaarte naar beneden worden gehaald. De Kamperweg, tussen de Marknesserweg en Amsterdamweg, moest enige tijd worden afgesloten voor het verkeer.

Rond middernacht waren de meeste brandweerlieden weer thuis. De gemeente zal bij daglicht de overgebleven kapotte bomen en afgebroken takken verder opruimen.